Neočekivana razmjena igrača u NBA ligi

Latvijski košarkaš Kristapas Porzingis postao je suigrač Slovencu Luki Dončiću u Dallasu, nakon što su klubovi noćas i službeno objavili vijest o neočekivanoj razmjeni igrača u kojoj je New York dobio Dennisa Smitha Jr., DeAndre Jordana, Wesleyja Matthewsa, a Dallas će uz Porzingisa još i Tim Hardaway Jr., Courtney Lee i Trey Burke

Dallas je u ovom poslu New Yorku prepustio i dva buduća izbora prvog kruga drafta, što se u bližoj prošlosti i nije pokazalo osobito korisnim za Knickse.

Porzingis je bio prvi izbor New Yorka na draftu 2015. godine, kad su Knicksi birali kao četvrti, što su njihovi navijači dočekali burno negodujući. No, Porzingis se uskoro prometnuo u ponajboljeg igrača Knicksa čija je tadašnja prva zvijezda bio Carmelo Anthony. No, Latvijac je ubrzo postao miljenik navijača i najbolji igrač momčadi, ali je zbog puknuća križnih ligamenata već godinu dana izvan terena.

Knicksi su tri godine s Porzingisom u sastavu promijenili trojicu trenera, Dereka Fishera, Kurta Rambisa i Jeffa Hornaceka, a sadašnji prvi strateg David Fitzdale bio bi mu četvrti, da se nije dogodila sinoćnja razmjena, koju je donekle isprovocirao i sam Latvijac, jer je na sastanku s čelnicima kluba izrazio svoje nezadovoljstvo smjerom u kojem momčad ide.

New York je s učinkom 10-40 najlošija momčad NBA lige, a u sve tri Porzingisove sezone, u kojma Knicksi nijednom nisu ostvarili više od 32 pobjede, učinak je bio negativan.

- Kao što je već uobičajeno u ovo doba godine, tražili smo mogućnosti za potencijalnu zamjenu igrača. S obzirom da je postojala neizvjesnost oko Kristapsovog skorašnjeg statusa slobodnog igrača i iskazane želje s njegove strane da bude zamijenjen, napravili smo razmjenu za koju smo uvjereni da će unaprijediti naš klub, izjavio je glavni menadžer New York Knicksa Scott Perry te zahvalio dosadašnjim igračima na njihovom doprinosu i poželio im sve najbolje u budućnosti.

New York je ovim potezom stvorio preduvjete da sljedećeg ljeta ima dosta prostora na "salary capu" u potrazi za novom igračkom zvijezdom. Mnogi su spominjani kao njihove potencijalne mete, a najčešće su u tim pričama bila isticana imena Kevina Duranta i Kyrieja Irvinga.

Što se Porzingisa tiče, on na ljeto postaje ograničeno slobodan igrač, ali bi trebao potpisati ponudu Dallasa za još jednu sezonu, što bi ga potpuno slobodnim igračem učinilo u ljeto 2020. godine.

Porzingis bi sredinom veljače trebao na novi pregled koljena, nakon kojeg bi mogao biti poznat i datum njegova povratka na parket.