Azijsko prvenstvo - Japan prvi finalist

Nogometna reprezentacija Japana izborila je plasman u finale azijskog prvenstva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što je u prvom polufinalnom susretu u Al Ainu pobijedila Iran sa 3-0.

Junak utakmice bio je napadač Werdera Yuya Osako koji je u razmaku od deset minuta dva puta svladao iranskog vratara Alirezu Beiranvanda.

Nakon lošeg prvog dijela u kojem nije bilo previše prilika, Japan je poveo iz prve prave prilike u 56. minuti, a pogodak je postigao Osako na ubačaj Takumija Minamina. Deset minuta kasnije isti je igrač realizirao jedanaesterac za vodstvo 2-0. Kazneni udarca skrivio je Morteza Pouraliganji igrajući rukom, a australski sudac Chris Beath donio je odluku nakon provjere VAR-om. U sudačkoj nadoknadi pobjedu Japana je potvrdio Genki Haraguchi.

Japanu će to biti peto finale u povijesti azijskih prvenstava, a u dosadašnja četiri nastupa je četiri puta slavio što je rekord. Posljednji put Japan je slavio 2011. godine pobijedivši u finalu Australiju.

U drugom polufinalnom susretu u utorak se u Abu Dhabiju sastaju domaćin prvenstva i Katar.

Ujedinjeni Arapski Emirati do sada su samo jednom izborili finale, 1996. kada su izgubili od Saudijske Arabije, dok Katar lovi svoje prvo finale.