VAR u HNL-u: Jasno nam je kakav je izazov pred nama

Nakon što je sudačka organizacija HNS-a pokrenula procedure i postupke za uvođenje VAR-sustava (Video Assistant Referee) u natjecanja u organizaciji HNS-a, u četvrtak je u prostorijama Saveza održan inicijalni sastanak s predstavnicima IFAB-a i FIFA-e.

Pedsjednik sudačke komisije i voditelj VAR-projekta u Hrvatskom nogometnom savezu, Ante Kulušić, ocijenio je ovaj dan povijesnim na mnogo načina:

- Uvođenje VAR-sustava u HT Prvu ligu i u utakmice završnice kupa, vidjeli smo to danas, jedan je od najvećih projekata kojeg se HNS uhvatio u povijesti. Gosti iz IFAB-a i Fife punih su šest sati prezentirali detalje procedure uvođenja, faze edukacije i testiranja, složenost tehnologije koja je nužna za uvođenje i korištenje VAR-a. Nakon prezentacije kojoj su nazočili i partneri iz tvrtke Croatel zadužene za tehnologiju, predstavnik partnera u projektu, HT-a, te svi sudački instruktori zaduženi za provođenje projekta, jasno nam je kakav je izazov pred nama. Objektivno, godinu je dana potrebno da se sustav postavi i da bude spreman za uporabu, prije svega zbog potrebne i propisane količine treninga koju moraju proći suci i operateri, ali pokušati ćemo to razdoblje skratiti koliko bude moguće.

Već sljedeći tjedan na sudačkom seminaru u Medulinu suci će biti upoznati s detaljima procesa uvođenja VAR-sustava, a odmah se pokreću i svi administrativni, financijski i organizacijski procesi za uvođenje VAR-a.

VAR je u upotrebi već u Bundesligi, u Serie A, u španjolskoj ligi, a u Premier League će se početi koristiti od iduće sezone.