27. obljetnica primitka HOO-a u MOO

Na današnji dan prije 27 godina Hrvatski olimpijski odbor (HOO) privremeno je priznat od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i to samo dva dana nakon međunarodnog priznanja hrvatske države. Primitak u svjetsku olimpijsku obitelj omogućio je hrvatskim sportašicama i sportašima još iste (1992.) godine premijerne nastupe na zimskim i ljetnim olimpijskim igrama (XVI. ZOI u Albertvillu i XXV. OI u Barceloni).

Najviše zasluga za privremeno priznaje HOO-a pripadaju tadašnjem predsjedniku MOO-a Juan Antoniu Samaranchu i prvom predsjedniku HOO-a (1991. - 2000.) Antunu Vrdoljaku. Suradnja i prijateljstvo dvojice zaslužnika rezultiralo je i kasnijim Vrdoljakovim članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru (1995. - 2012.).

Na ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni hrvatski su sportaši osvojili i prve olimpijske medalje: srebro košarkaša nakon legendarnog finala s američkim Dream Teamom i dvije teniske bronce - pojedinačnu Gorana Ivaniševića i drugu, Ivaniševića i Prpića u konkurenciji parova. Od državne samostalnosti do zaključno ZOI-ja u Pjongčangu 2018. godine hrvatski su sportaši nastupili na sedam ljetnih i osam zimskih olimpijskih igara, na kojima su osvojili 44 odličja, od toga 33 na ljetnim (11 zlatnih, 10 srebrnih i 12 brončanih), a 11 na zimskim olimpijskim igrama (4 zlatna, 6 srebrnih i 1 brončano).  

Punopravno članstvo HOO-a u Međunarodnom olimpijskom odboru uslijedilo je dvije godine nakon utemeljenja krovne udruge hrvatskog sporta - 24. rujna 1993. na 101. sjednici MOO-a u Monte Carlu.

Povodom 27. obljetnice primitka nacionalne olimpijske udruge u međunarodnu olimpijsku obitelj, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop čestitali su Veliki dan hrvatskog sporta svim sportašicama i sportašima, trenerima te sportskim dužnosnicima i djelatnicima u sustavu sporta.