Červar i Duvnjak najavili Španjolsku: Moramo nametnuti svoj ritam

Hrvatska je rutinski pobijedila Bahrein i u posljednjem kolu prve faze SP-a očekuje nas ključni dvoboj sa Španjolskom. O njemu ovisi hoćemo li u drugu fazu prenijeti dva ili četiri boda, a s obzirom na veoma jake suparnike s  kojima se križamo bilo bi poželjno - četiri. 

- Mislim da smo dosad odigrali jedan dobar turnir, imamo četiri pobjede i slijedi dvoboj sa jako jakom Španjolskom, bili su europski prvaci kod nas u Hrvatskoj. Analizirat ćemo ih, već i jesmo pomalo,  sutra ujutro imamo još jedan trening... Bit će jedna teška utakmica, ali moramo biti koncentrirani na našu igru, na našu obranu i naš napad i vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno, rekao je Domagoj Duvnjak.

Dosta Španjolaca je igralo u Montpellieru 2017. godine, kad je Hrvatska zadnji put igrala protiv Španjolske, a to je bila relativno jednosmjerna utakmica...

- Svaka utakmica je drugačija, mi smo igrali tada jako plitku obranu. Oni igraju tipični španjolski rukomet, jako puno guranja na pivota, u obrani su jako dobri, igraju nezgodnu 6-0 obranu sa izlascima van i 5-1 obranu, tako da ćemo se stvarno morati dobro pripremiti. Ta dva boda puno bi nam značila za nastavak turnira, dodao je Duvnjak, objasnivši i konkretnije kako do pobjede: - Danas smo već govorili da ih trebamo razvući, jer su jako dobri kad su zgusnuti, kad su jedan pored drugoga. Probat ćemo što više ići jedan na jedan i nadam se da će biti uspješno. Bilo bi stvarno lijepo prenijeti četiri boda, otvorila bi nam se vrata za dalje. Sad u 6-7 dana imamo četiri jake utakmice, neće biti lako, ali zato smo tu, u dobroj smo formi i idemo to pokazati, zaključio je Duvnjak.


Izbornik Lino Červar zadovoljan je s dosad ostvarenim, ali zna da turnir tek "počinje": - Cilj je bio odmoriti naše igrače i ipak nastaviti pobjednički niz, to smo uspjeli, Posebno se to vidjelo u prvom poluvremenu, a u drugom smo se malo opustili, igrači su već počeli razmišljati o sljedećem protivniku, Španjolskoj. Svjesni smo da, ako želimo postići neki rezultat, moramo protiv Španjolaca dati čak malo više od sto posto. Oni su prvaci Europe, imaju vrlo kvalitetnu igru, proaktivnu obranu koja je vrlo opasna, strašno kažnjavaju tehničke pogreške s tri brza krila. Ne smijemo upasti u sustav njihove igre, jer će nas onda kažnjavati tranzicijom. Moramo biti jako mudri, moramo nametnuti naš stil igre, da mi vodimo utakmicu, a ne oni, a obrana mora dati najviše na ovom turniru, smatra izbornik.

- Prvi zadatak smo napravili, da dva boda nosimo u drugi krug, ali za podvig sutra moramo dati više od sto posto, dodao je

- Ako ste gledali Francusku i Nejmačku, ako gledamo kako se rukomet razvija, da su se počeli odmicati oni koji ulažu više, znate da se mi križamo s grupom smrti, čak i taj Brazil, koji će biti treći, je pokazao da može biti vrlo nezgodan kad je svjež. Prema tome, čekaju nas teške utakmice, ali najmudrije je sad razmišljati o Španjolskoj. I bod je dobar, ali bez obzira na taj ezultat ništa nije gotovo, eventualno ćemo naš težak put učinit još težim. Sutra u svakom slučaju moramo dati sve od sebe, zaključuje Červar.