Kup nacija počinje za šest mjeseci, a domaćin je još nepoznat

Gvineja je pristala organizirati Afrički kup nacija 2025. godine umjesto 2023. nakon što je Kamerun odustao od domaćinstva ove godine, objavila je u ponedjeljak Afrička nogometna konfederacija (CAF).

- Raduje me što je Gvineja pristala biti domaćin Afričkog kupa nacija 2025. i ponosan sam što je predsjednik Republike Gvineje Alpha Condé i sam pristao na to, izjavio je u Conakryju predsjednik CAF-a Ahmad Ahmad.

CAF je 2014. dodijelio domaćinstvo Afričkog kupa nacija za 2019. godinu Kamerunu, za 2021. Obali Bjelokosti i za 2023. godinu Gvineji.

No, nakon odustajanja Kameruna kao domaćina prvenstva 2019. godine, CAF je odlučio promijeniti  raspored domaćinstava, dodijelivši tako domaćinstvo 2021. Kamerunu, a 2023. Obali Bjelokosti, što je ostavilo otvorenim pitanje kada će onda Gvineja biti domaćin. Tako da je današnjim pristankom Gvineje riješen i taj problem.

Međutim, ostaje još neriješeno pitanje tko će organizirati Afrički kup nacija ove godine. Kandidature su ponudili Egipat i Južnoafrička Republika, a afričko prvenstvo počinje za manje od šest mjeseci.

Odluka će pasti u srijedu na sastanku izvršnog odbora CAF-a u Dakaru.