Četiri skakaonice: Kobayashi prvi favorit Novogodišnje turneje

U subotu, 29. prosinca kvalifikacijskim natjecanjima u Oberstdorfu starta 67. izdanje Novogodišnje turneje Četiri skakaonice u skijaškim skokovima.

Nakon njemačkog zimovališta najbolji skijaši-skakači za Novu godinu sele se u Garmisch-Partenkirchen, a potom već tradicionalno slijede dvije austrijske postaje - Innsbruck 4. siječnja i Bischofshofen dva dana kasnije.

Naslov brani Poljak Kamil Stoch, koji je prošle godine pobijedio na sve četiri postaje, što je do sada uspjelo samo Nijemcu Svenu Hannawaldu, koji je to ostvario u sezoni 2001./2002.

Ove godine najviše izgleda za naslov ima vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa Japanac Ryoyu Kobayashi. Mladi Japanac je pobijedio na četiri od sedam natjecanja, a samo na jednom  nije bio među tri najbolja. Ukupno je vodeći s 556 bodova ispred dvojice Poljaka Piotra Zyla (445) i Kamila Stocha (365).

"Nisam iznenađen njegovim pobjedama, nego činjenicom da je prednost nad protivnicima često bila vrlo velika, a pobjede tako goleme. Četiri ovosezonske pobjede znatno su povećale njegovo samopouzdanje. Ryoyu ima samo dvadeset i dvije godine i pred njim je velika budućnost. Mogu samo reći da je nebo njegova granica," kazao je legendarni finski trener Janne Vaatainen, koji je radio s 22-godišnjim Japancem.

Do sada je samo jedan Japanac slavio na Četiri skakaonice, Kazuyoshi Funaki 1997./1998. Funaki je pobijedio u Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchenu i Innsbrucku, a na zadnjem natjecanju u Bischofshofenu je bio osmi. Nije uspio osvojiti 'Grand Slam', ali je izborio ukupnu pobjedu.

Dio stručnjaka smatra kako Kobayashi ima samo jedan minus, a to je nedostatak iskustva. Prošle godine je na turneji osvojio 22. mjesto, a godinu prije je bio tek 44. Zbog toga dio stručnjaka među glavne kandidate ipak gura iskusnog Kamila Stocha, koji je slavio posljednje dvije godine. Posljednji i jedini koji je tri puta u nizu bio pobjednik Novogodišnje turneje bio je Norvežanin Bjorn Wirkola prije skoro 50 godina.
Olimpijski pobjednik iz Pyeongchanga i Sočija  je ove sezone jednom bio drugi, a dva puta treći. Poljaci uz Stocha imaju još jedno 'moćno oružje' - Piotra Žylu, koji se ove godine pet puta uspinjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Uz Kobayashija, ove sezone su pobjede upisali još samo Rus Jevgenij Klimov, Norvežanin Johann Andre Forfang i Nijemac Karl Geiger. Upravo je Geiger najveća nada Nijemaca koji pobjedu čekaju 17 godina još od slavlja Svena Hannawalda (2001./2002).

Austrijanci najviše vjeruju Stefanu Kraftu čija je forma u usponu. Pobjedi se nadaju i Norvežani koji imaju dvojicu u TOP 10. Johann Andre Forfang  je peti u Svjetskom klupu, a Robert Johansson drži osmo mjesto. Kod naših susjeda Slovenaca najviše se očekuje od Timija Zajca, trenutačno desetog u ukupnom poretku.

Raspored Novogodišnje turneje četiri skakaonice:

OBERSTDORF, Njemačka

- skakaonica Schattenberg
- rekorder: Sigurd Pettersen (Nor) 143,5 metra (2003)

29. prosinca, 16.30: kvalifikacije
30. prosinca, 16.30: finale

GARMISCH-PARTENKIRCHEN, Njemačka

- olimpijska skakaonica
- rekorder: Simon Ammann (Švi) 143,5 m (2010)

31. prosinca, 14.00: kvalifikacije
1. siječnja, 14.00: finale

INNSBRUCK, Austrija

- skakaonica Bergisel
- rekorder: Michael Hayböck (Aut) 138 m (2015)

3. siječnja, 14.00: kvalifikacije
4. siječnja, 14.00: finale

BISCHOFSHOFEN, Austrija

- skakaonica Paula Ausserleitner
- rekorder: Andreas Wellinger (Njem) 144,5 m (2017)

5. siječnja, 17.00: kvalifikacije
6. siječnja, 17.00: finale