Mourinho u Unitedu: Sjajna prva sezona i lagani, iscrpljujući pad

Jose Mourinho napokon je dobio otkaz, a uzdah olakšanja sigurno se prolomio među igračima Manchester Untieda. Kako je došlo do toga nakon sjajne prve sezone u klubu koji traži svoj identitet još od odlaska Sir Alexa Fergusona?

U dvije i pol sezone na klupi Uniteda osvojio je Europsku ligu i Liga-kup, a prošlu sezonu okončao je na drugom mjestu Premierhipa. Od smjene Louisa van Gaala na 11 prinova potrošeno je oko 400 milijuna funti.

Prva Portugalčeva sezona (2016./2017.) na sjeveru Engleske izgledala je kao sjajna najava boljih dana za klub koji posrće od odlaska Sir Alexa Fergusona, osvojeni su Liga-kup i Europska liga, a Paul Pogba je pričao hvalospjeve o novom treneru.

Usprkos osrednjem startu sezone 2017./2018. u siječnju 2018. menadžer je  potpisao novi ugovor, nakon čega je postao 'tvrđi' u odnosu s igračima, Pogbu je počeo rano vaditi iz igre ili izostavljati iz momčadi. U svibnju 2018. kritizirao je Marcusa Rashforda i rezervne opcije u napadu, istaknuvši da "ima samo Lukakua", a ustvrdio je i da "Manchester City" na branička pojačanja troši cifre za koje se kupuju napadači".

Ljeto je prošlo u znaku Portugalčeva nezadovoljstva zbog izostanka većih pojačanja, početkom ove sezone počeo je kritizirati Martiala i Valenciju, a kad je ljetni prijelazni rok završio bez novih lica rekao je "da je on samo trener, a ne menadžer". Počinju otvorenije nesuglasice s izvršnim dopredsjednikom Edom Woodwardom, porazi... I nekoliko mjeseci kasnije Mourinho je 'bivši'.

Usprkos smjeni Portugalac će imati razloga za zadovoljstvo kad pogleda bankovne uplate jer bi trebao dobiti 22.5 milijuna funti odštete.