Odgode utakmica zbog velikih prosvjeda u Francuskoj

Francuska nogometna liga (LFP) je u četvrtak objavila da odgađa prvenstvene utakmice 17. kola Monaco - Nica i Saint Etienne - Marseille, koje su se trebale igrati u petak i nedjelju nakon što su otkazane i utakmice PSG - Montpellier i Toulouse - Lyon planirane za subotu, a sve zbog prosvjeda pokreta žutih prsluka, koji su najavljeni za ovaj vikend.

Utakmica Monaco - Nica, derbi jugoistoka zemlje, "odgođena je na zahtjev vlade prinčevine Monaco s kojom je suglasna Prefektura Alpes-Maritimes te na zahtjev Prefekture Loire", objavila je u svom priopćenju LFP.

"Povjerenstvo za natjecanja Lige će kasnije odrediti datum za odgođene susrete 17. kola francuskog prvenstva", dodaje se u priopćenju.

LFP u svom priopćenju ne spominje prosvjede, ali prema pisanju dnevnika "Nice Matin", postoji bojazan da policijske snage predviđene za osiguravanje reda i mira za vrijeme susreta ne bi bile dovoljne da zajamče sigurnost navijačima na stadionima. Tradicionalno, navijači Nice dolaze u Monaco na skuterima u koloni uz policijsku pratnju.

Postoje naznake da bi moglo doći do odgode svih utakmica 17. kola francuskog prvenstva. U utorak je pariška policija objavila da utakmica PSG - Montpellier odgođena "kako bi se mogle mobilizirati sve policijske snage da budu na raspolaganju snagama reda zbog prosvjeda najavljenih za 8. prosinca".