IAAF: Svjetsko atletsko prvenstvo 2023. godine u Budimpešti

Svjetsko atletsko prvenstvo 2023. godine održat će se u glavnom gradu Mađarske Budimpešti, objavio je Međunarodni atletski savez (IAAF).

To će biti prvi puta da je Budimpešta domaćin Svjetskog prvenstva nakon što je 1998. godine priredila Europsko prvenstvo.

Svjetsko atletsko prvenstvo održano je lani u Londonu, 2019. godine domaćina će biti katarska Doha, a domaćin prvenstva 2021. godine bit će američki grad Eugene.

IAAF i dalje nastavlja sa sankcijama za ruske atletičare

IAAF odlučio je i dalje nastaviti sankcijama uvedenim prije tri godine Ruskom atletskom savezu zbog korištenja dopinga, tvrdi ruska agencija TASS. Ruski atletski savez je suspendiran od 2015. godine pa otad ruski atletičari nisu mogli nastupati pod svojom zastavom, osim pojedinaca koji su dokazali koji su ispunili anti-dopinške kriterije i mogli su se natjecati pod neutralnom zastavom. Takvi će kriteriji ostati do dalnjega, javlja TASS.

Nedavno su Međunarodni olimpijski odbor i Svjetska anti-dopinška agencija (WADA) privremeno ukinuli suspenziju Ruskoj anti-dopinškoj agenciji, koja dokraja ove godine mora podnijeti dokaze da u potpunosti poštiva pravila i dati na uvid nadležnim međunarodnim tijelima sve doping-uzorke iz moskovskog središnjeg laboratorija, inače će opet nastupiti suspenzija.

Čelnik IAAF-ovog odbora za slučaj Rusija Rune Andersen u srpnju je izjavio kako je Ruski atletski savez napravio značajne, ali nedovoljne korake ka ispunjavanju svih uvjeta IAAF-a. Jedan od glavnih uvjeta IAAF-a Rusiji jest priznavanje u potpunosti McLarenova izviješća u kojem se navodi da je doping u ruskom sportu bio podržavan i od strane državnih tijela.