Lovorko Magdić o Luki Modriću: Riječi pobjednika

Luka Modrić Zlatnom loptom zaokružio je godinu iz snova. K tome još, bez obzira na način glasovanja - u izboru magazina iz zemlje aktualnih svjetskih prvaka i u trenutku kada je niz Francuza s razlogom kucao na vrata prestižnog priznanja. To naslovu najboljeg daje dodatnu težinu i vrijednost više.

Kao dijete sam sanjao da ću igrati za veliki klub i osvajati trofeje. Zlatna lopta bila je više od dječačkog sna...

Sinoćnje su to riječi pobjednika. Velikog, zasluženog pobjednika...

Nije uopće bit ili barem ne u tolikoj mjeri što je prekinuo desetogodišnju dominaciju Cristiana Ronalda i Lionela Messija... Čak ni to da je osvajač Ballon d Ora, najcjenjenije nogometne nagrade.

Luka Modrić... Zvuči tako poznato... Družio sam se s njim, igrao, gledao, slušao, intervjuirao, fotografirao... Mnogi od Vas možda će baš danas tako krenuti ispijajući prvu kavu.. Ili štogod...

A ovo je sve samo ne štogod. Luka Modrić na vrhu je nogometnog svijeta. U svakom pogledu, i prema svim kriterijima. Osoba za koju se zna u svakom kutku naše planete... U planinskim vrletima Tibeta, najzabačenijem kutku afričkog kontinenta, Vanuatuu, Svetom Kristoforu i Nevisu... Na dres, hrvatski dres s njegovim imenom ovih ćete tjedana i mjeseci sasvim sigurno - makar negdje, u nekom trenutku naići... U Indiji, Kini, Americi, Rusiji... U tom smislu i na taj način potpuno je svejedno.

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije s kojom je ponosno kročio put prema finalu SP-a, četvrti put osvajač Lige prvaka s madridskim Realom... Ali, biti najbolji svjetski nogometaš u izboru FIFA-e tako ponosnog naziva The Best, najbolji europski nogometaš u izboru UEFA-e, najbolji igrač Svjetskog prvenstva i osvajač Zlatne lopte.... To još nitko u povijesti nogometa u istoj godini nije osvojio... Nikad.

Zlatna lopta je iznimno cijenjena nogometna nagrada časopisa France football koju je polovicom pedesetih godina prošloga stoljeća utemeljio novinar L Equipea Gabriel Hanot. Prvi slavodobitnik bio je slavni engleski nogometaš Stanley Matthews, U idućem razdoblju nagradjivan je samo najbolji europski nogometaš, od 1995. u obzir dolaze igrači iz cijelog svijeta, pod uvjetom da igraju u europskim klubovima, a globalna nagrada postala je 2007. U 63. izdanju Luka Modrić postao je 44. nogometaš u povijesti s tim trofejem. Osvajali su ga medju ostalim Di Stefano, Kopa, Jašin, Eusebio, Gerd Muller, Beckenbauer, Cruyff, Rummenige, Platini, van Basten, Zidane, Ronaldinho, brazilski i portugalski Ronaldo, Messi... A koliko tek slavnih imena u nogometnom svijetu koji do takvog priznanja unatoč velikim ostvarenjima nisu došli....

Čestitam, Sunce, i puno te volim. Jednostavne majčinske riječi pune topline opravdano danas u sportskom smislu može izgovoriti svaki iskreni i istinski nogometni poklonik. I potaknuti hrvatskog nogometnog zaljubljenika da na idućoj i idućim utakmicama reprezentacije, kako god one završile – navijačko srce zakuca još strastvenije i jače.

Mukotrpan rad i vjera u teškim trenucima ključ su uspjeha. Upravo kako je Kapetan sinoć i rekao – Najbolje stvari nikada ne dolaze lagano...