Šansa još postoji, no više ne ovisimo sami o sebi

Hrvatski su košarkaši u nedjelju izgubili kod Litve 62:79 u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine. Šesti je to poraz u dosadašnjim kvalifikacijama, uz četiri pobjede te se izabranici Dražena Anzulovića nalaze u doista nezavidnoj situaciji.

No, unatoč svemu, šansa još postoji. Stanje se dodatno zakompliciralo činjenicom da je naš izravni rival za odlazak na SP – Poljska svladala Italiju te sada više ne ovisimo sami o sebi, već i o uspjesima, odnosno neuspjesima drugih. U našoj skupini trenutačno su vodeće Litva i Italija, dok će se grčevite borbe voditi za 3. mjesto, posljednje koje vodi u Kinu.

Poljska ima šest pobjeda i četiri poraza, što znači da mora izgubiti obje utakmice u veljači, najprije onu protiv Hrvatske s više od pet razlike (koliko je Hrvatska izgubila u gostima u Gdanjsku) te također izgubiti domaću utakmicu protiv Nizozemske koja je trenutačno na posljednjem mjestu ljestvice skupine J.

Mađarska je pobjedom protiv Nizozemske došla na pet pobjeda i pet poraza, no ona nam ne radi o glavi iz jednostavnog razloga što u kvalifikacijskim utakmicama u veljači imamo imperativ pobjeda, odnosno ne postoji opcija da Hrvatska izgubi utakmicu u Mađarskoj pa ako bi se i dogodilo da Mađarska slavi nad Italijom u Italiji. U ovoj teoretskoj situaciji Hrvatska i Mađarska bi imale jednak broj bodova.

Potrebno je napomenuti da, ako i Hrvatska (s dvije naredne pobjede) i Poljska (dva poraza) i Mađarska (poraz i pobjeda) budu imale po šest pobjeda i šest poraza tada će se računati ukupna koš razlika tih triju zemalja (izuzimajući rezultate protiv ostale tri zemlje), a ne međusobni ogledi.

U posljednjim kvalifikacijama u 2019. godini Hrvatska će 22. veljače ugostiti Poljsku, a 25. veljače je na gostovanju u Mađarskoj.  

Svjetsko prvenstvo ili Svjetski kup, kako se sada zove, igrat će se od 30. kolovoza do 15. rujna u Kini.