Šah: Carlsen obranio naslov

Norvežanin Magnus Carlsen treći je put obranio naslov svjetskog šahovskog prvaka. Nakon 12 remija u regularnom tijeku dvoboja s Amerikancem Fabianom Caruanom u Londonu, Carlsen je uvjerljivo trijumfirao u doigravanju ubrzanim tempom.

Već u prvoj seansi, u dvoboju od 4 partije na 25 minuta po igraču uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza Carlsen je slavio s 3-0 i ukupnim rezultatom 9-6 obranio titulu prvaka. U prvoj partiji elegantno je kaznio Caruanu za preambicioznu igru u otvaranju. Najprije je pokvario njegovu pješačku strukturu, a onda prešao u nadmoćnu topovsku završnicu s pješakom više, koju je besprijekornom tehnikom pretvorio u pobjedu. U drugoj partiji u finom kombinacijskom stilu odbio je preuranjeni napad Amerikanca i u protunapadu ga stavio pred nerješive probleme. U trećoj partiji je rano stvorio pješački majoritet na daminu krilu i njegovim napredovanjem primorao Caruanu na predaju.

Ovom pobjedom Carlsen je produžio svoju vladavinu na svjetskom tronu započetu pobjedom nad Viswanathanom Anandom 2013. godine.

Ovo mu je treća obrana titule prvaka nakon pobjede nad Anandom 2014., bio je uspješan i u meču s Rusom Sergejem Karjakinom 2016. godine.