Odluka o svjetskom prvaku u doigravanju ubrzanim tempom

I posljednja od predviđenih 12 partija dvoboja za naslov svjetskog prvaka između izazivača Fabiana Caruane i branitelja titule Magnusa Carlsena završena je remijem pa je regularni dio dvoboja završen neodlučenim rezultatom 6-6.

Caruana je pokušao izborom oštrijeg otvaranja doći do prednosti, ali je Carlsen odlično reagirao i nastupom u centru s elastičnom postavom figura preuzeo inicijativu. Izazivač je na vrijeme osjetio opasnost i nije se htio kockati. U blokiranoj poziciji izgradio je neprobojan zid pred svojim kraljem, pa je već u 32. potezu sklopljen remi.

Tako će odluka o novom svjetskom prvaku pasti u doigravanju ubrzanim tempom. Najprije će se odigrati dvoboj od četiri partije na 25 minuta po igraču uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza. Ako rezultat i dalje ostane neodlučen igrat će se mini-dvoboj od dvije partije na pet minuta uz dodatak od 3 sekunde poslije svakog odigranog poteza. Ako se ni tada ne naruši ravnoteža igrat će se najviše još 4 takva brzopotezna mini-dvoboja, a nakon toga bi uslijedila odlučujuća brzopotezna partija s vremenskim hendikepom (5 prema 4 minute) u kojoj bi crnom bio dostatan i remi za osvajanje titule.

Doigravanje u kojem ćemo dobiti novog svjetskog prvaka na rasporedu je u srijedu.