Obratov europska fair play nagrada na dan kada je debitirala za Nizozemsku

Na netom završenom dvodnevnom 24. kongresu i općoj skupštini Europskog fair play pokreta (EFPP) u Bruxellesu dodijeljene su i nagrade za iznimno korektne postupke i geste u sportu tijekom 2018. godine, točnije - između dviju godišnjih svečanosti EFPP-a.

Među dobitnicima desetak priznanja bilo je i ime prve hrvatske sanjkaške olimpijke Darije Obratov koja, nažalost, nije mogla nazočiti svečanosti. Upravo tog dana na Svjetskom kupu u Innsbrucku debitirala je za svoju novu reprezentaciju, Nizozemsku. Nagradu pod imenom Duh fair playa (Fair Play SPIRIT Award 2018) u ime Darije Obratov primio je njezin kondicijski trener Igor Stamenković.

Podsjetimo, Dariju je za europsku nagradu nominirao Hrvatski fair play odbor (HFPO), a proces kandidature odradile su službe Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Inicijalni prijedlog stigao je od dr. Vlaste Brozičević, a suglasnost su dali Hrvatski i Indijski sanjkaški savez. Naime, tijekom olimpijskih kvalifikacija početkom prosinca 2017. godine Obratov je posudila sanjke višestrukom indijskom olimpijcu Shivi Keshavanu koji je na njima osigurao svoj šesti nastup na Zimskim olimpijskim igrama, održanim u veljači ove godine u Pjongčangu.

Žao mi je što zbog sportskih obveza nisam mogla osobno primiti nagradu Europskog fair play pokreta pa sam smatrala pravičnim da je u moje ime preuzme osoba zaslužna za moj prvi olimpijski nastup, a na tom putu se dogodila i fair play gesta prema Indijcu Shivi Keshavanu, poruka je Darije Obratov.

Splitska sanjkašica u međuvremenu je promijenila sportsko državljanstvo, iz hrvatskog je prešla u nizozemsko. O prvom nastupu pod drugom zastavom kaže: Zastavu nisam promijenila - boje su ostale iste, samo sam hrvatski grb spremila u srce.