Povijesno posljednje finale, evo kako će izgledati "novi" Davis Cup

Finale Davis Cupa između Francuske i Hrvatske u Lilleu bit će posljednje odigrano u ovom formatu. Natjecanje muških teniskih reprezentacija, sa 118-godišnjom poviješću, odlazi u povijest, a na scenu stupa World Cup of Tennis, odnosno Svjetski teniski kup.

Prijedlog koji je predstavljen u veljači ove godine uključuje partnerstvo ITF-a i investicijske grupacije pod imenom Kosmos, koja se obvezala uložiti u Davis Cup tri milijarde dolara u razdoblju od 25 godina.

Struktura Davis Cupa doživjet će veliku promjenu, jer dosadašnji format Svjetske skupine sa 16 najboljih reprezentacija bit će zamijenjen jednotjednim finalnim turnirom 18 reprezentacija na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davis Cup, krajem studenog.


Tih 18 reprezentacija bit će bi podijeljeno u šest skupina po tri. Pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije po kriteriju boljeg omjera osvojenih setova i gemova, ostvarit će plasman u četvrtfinale. Svi mečevi bit će igrani u formatu s dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova.

Na finalni turnir izravno će se plasirati polufinalisti iz prijašnje godine, a 12 reprezentacija će se dobiti iz kvalifikacijskih mečeva u kojima će sudjelovati 24 reprezentacije (format domaćin - gost), a bit će odigrani početkom veljače. U tim mečevima bi za pobjedu i dalje trebala tri boda, odnosno ostao bi u primjeni dosadašnji format od dva pojedinačna meča u petak i nedjelju te subotnja igra parova.

Dvije reprezentacije od 12 poraženih u kvalifikacijama, ipak će završiti na finalnom turniru, jer će dobiti pozivnicu krovne teniske organizacije, čime je osigurano da nijedna od velikih teniskih nacija ne izostane s ovog natjecanja.
The ITF AGM has voted in favour of the ITF and Kosmos’ transformational reforms to the #DavisCup by BNP Paribas, which will secure the long-term status of the competition.

Read more: https://t.co/hZV4AYwq9z pic.twitter.com/cOWVkuPIov
— Davis Cup (@DavisCup) August 16, 2018


Reprezentacije koje na finalnom turniru budu plasirane između 5. i 16. mjesta, sljedeće će godine igrati kvalifikacije za nastup na finalnom turniru, a 17. i 18. momčad će preseliti u zonsko natjecanje, koje ostaje dio strukture novog natjecanja.