Zaklada hrvatskih sportaša pomaže Branku Cikatiću

Zaklada hrvatskih sportaša (ZHS), čiji su osnivači Hrvatski klub olimpijaca, Sportske novosti i Hrvatski olimpijski odbor, dodijelila je teško oboljelom Branku Cikatiću financijsku potporu od 20.000 kuna.

Odluka je usuglašena elektronskim izjašnjavanjem članova Upravnog vijeća (Nika Fleiss, Zoran Primorac, Mario Zorko, Dubravko Šimenc, Danira Bilić i Vjekoslav Lovrić) i dobila je trenutačnu pravomoćnost.

Uslijed teškog zdravstvenog stanja, hrvatskoj legendi borilačkih sportova, a okušao se u kickboxingu, tajlandskom boksu, taekwondou i judu, potrebno je dugotrajno liječenje i rehabilitacija te je dodijeljeni iznos namijenjen upravo troškovima zahtjevnog bolničkog tretmana i lijekova.

Zaklada djeluje po svom Statutu i, sukladno njegovim odrednicama, propisuje kome i kada trebamo pomoći, a danas je Branko Cikatić u takvoj situaciji da mu je potrebna potpora u liječenju, rekao je predsjednik ZHS-a Dubravko Šimenc.

Objasnio je kako je Cikatićevo stanje teško, prije dva je tjedna prebačen iz kninske bolnice u zagrebačku na Svetom Duhu. Ima zadovoljavajuću zdravstvenu skrb i vjerujem da će on, kao dokazani borac i šampion, pobijediti bolest, dodao je Šimenc.   

Ujedno je istaknuo i neke probleme koje je aktualizirao upravo Cikatićev slučaj: Vlada RH osigurala je novac za sportsku izvrsnost i stvarno zaslužuje sve pohvale za to jer mnogi bivši vrhunski sportaši žive samo od tih naknada. Međutim, u tom programu nema sportaša iz neolimpijskih sportova i disciplina pa su tako izvan njega ostale legende poput Šurbeka, Dragaša, Cikatića… Nikad se ne zna tko je sljedeći kome će biti potrebna pomoć i zato bih želio da naša zaklada osigura novac veći od godišnjeg iznosa od 50.000 kuna, koji dobijemo od Hrvatskog olimpijskog odbora. Ali u to se trebaju uključiti svi sportaši i pomoći da napravimo akciju.

U petak su Branka Cikatića u Kliničkoj bolnici na Svetom Duhu posjetili glavni tajnik HOO-a Josip Čop i naša najpoznatija sportska nutricionistica Mimi Vurdelja.