FIFA The Best: Brazilci slavili osam puta, Modrić poput Romarija

Argentinski majstor Lionel Messi i portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo rekorderi su sa po pet nagrada za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Međunarodna nogometna federacija nagradu za najboljeg nogometaša svijeta dijeli od 1991. godine, a prvi dobitnik je bio Nijemac Lothar Matthaus. Od 2010. do 2015. godine nagradu je dodjeljivala u suradnji s France Footballom koji najboljem nogometašu svijeta daje Zlatnu loptu. Međutim, prije tri godine FIFA i Francuzi odlučili su se razići.

Nagradu su do sada dobivali nogometni majstori kao što su Brazilci Ronaldo, Ronaldinho, Romario, Rivaldo i Kaka, Talijani Roberto Baggio i Fabio Canavaro, Francuz Zinedine Zidane, Nizozemac Marco van Basten, a od 2008. godine nagradu su osvajali jedino Portugalac Cristiano Ronaldo i Argentinac Lionel Messi. Obojica po pet puta.

Luka Modrić se može pohvaliti kako je tek 15. igrač koji je ušao u odabrani društvo. Najviše nagrada je otišlo u Brazil, čak osam. Ronaldo je tri puta bio najbolji, Ronaldinho dva puta, a po jednom su nagradu za najboljih igrača svijeta dobili Romario, Rivaldo i Kaka. 

Zanimljivo, Modrić je postao tek prvi nogometaš u posljednje 24 godine koji je u istoj godini dobio nagradu za najboljeg nogometaša svijeta i za najboljeg igrača svjetskog prvenstva. Posljednjem je to uspjelo Brazilcu Romariju 1994. godine.

OSVAJAČI PO ZEMLJAMA
Zemlja - Igrači - Ukupno
Brazil 5 8
Portugal 2 6
Italija 2 2
Argentina 1 5
Francuska 1 3
Njemačka 1 1
Liberija 1 1
Nizozemska 1 1
HRVATSKA 1 1

OSVAJAČI PO KLUBOVIMA
Klub - Igrači - Ukupno
Barcelona 5 10
Real Madrid 6 9
Milan 3 3
Juventus 2 3
Inter 2 2
Manchester United 1 1

IGRAČI
5 - Lionel Messi (Argentina)
5 - Cristiano Ronaldo (Portugal)
3 - Zinedine Zidane (Francuska)
3 - Ronaldo (Brazil)
2 - Ronaldinho (Brazil)
1 - Romario (Brazil)
1 - George Weah (Liberija)
1 - Luis Figo (Portugal)
1 - Roberto Baggio (Italija)
1 - Rivaldo (Brazil)
1 - Lothar Matthaus (Njemačka)
1 - Marco van Basten (Nizozemska)
1 - Fabio Cannavaro (Italija)
1 - Kaka (Brazil)
1 - LUKA MODRIĆ (HRVATSKA)