Rakitić i Barcelonini nogometaši omogućili donaciju riječkom KBC-u

Udruga Veliko srce malom srcu danas je donirala dnevnoj bolnici i jedinici intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju KBC Rijeka dva monitora vitalnih funkcija s mjerenjem invazivnog tlaka i četiri pulsna oksimetra.

Financijska sredstva prikupljena organizacijom humanitarne aukcije nogometne lopte Barcelona, u suradnji s nogometnim reprezentativcem Ivanom Rakitićem, postigla je ukupnu vrijednost od 50 tisuća kuna, a vlasnik lopte dodatno je uplatio još 25 tisuća kuna, rekao je voditelj riječke posružnice Udruge Veliko srce malom srcu, Ivica Krmpotić: Vlasnik lopte želi biti anoniman i mi to poštujemo, a njegova lijepa gesta je da tu loptu uruči djetetu koje ima srčanu grešku, na stadionu nogometnog kluba Barcelona.

Inicijator ove humanitarne aukcije je otac bolesne djevojčice, Branko Šubat: Za sve roditelje i za svu djecu ta je donacija vrlo značajna jer su to aparati koji našoj djeci trebaju u skoro svakodnevnim pregledima. Teško je kad dođete na pregled, a aparata nema.

Vrijednoj donaciji nazočio je i predsjednik Udruge Veliko srce malom srcu dr. Dražen Belina sa zagrebačkog Rebra: Svake godine u Hrvatskoj se rodi 300 do 400 djece koji zahtijevaju operaciju na srcu, bilo u novorođenačkom periodu, bilo u kasnijem životu. Na žalost, neke su toliko složene, da trebate i po dvije,tri ili četiri operacije do puberteta. Ovakvi uređaji su visoko tehnološke naprave koje omogućuju da monitorirate kompletno sve vitalne funkcije prije, za vrijeme operacije i poslije operacije. Jer bez visoke tehnologije, takve operacije u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi se ne mogu i ne smiju raditi.

Kardiolog, primarijus dr. Neven Čače naglasio je da je ovaj odjel Dječje bolnice na Kantridi sada vrlo dobro opremljen medicinskim aparatima, no da im kronično nedostaje liječnika.