DC: Querrey pobijedio Čilića i izjednačio na 2:2

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić nije uspio osigurati pobjedu i plasman u finale našoj Davis Cup reprezentaciji. Naime dopustio je američkom reprezentativcu Samu Querreyju da preokretom dođe do pobjede 6:7 (2), 7:6 (6), 6:3 i 6:4 nakon tri sata i 11 minuta igre te izjednači ukupan rezultat na 2:2, pa će o pobjedi i prolazu u finale odlučivati Borna Ćorić i Frances Tiafoe.

Američki izbornik Jim Courier očekivano je zamijenio Stevea Johnsona Samom Querreyjem, a ovaj 30-godišnjak mu je na ukazano povjerenje uzvratio velikom pobjedom, prvom nad Čilićem nakon šest poraza u prethodnih šest dvoboja.
Čilić: Promašivao sam previše i nisam uspio ući u pravi ritam
Sve je izgledalo dobro za šestog tenisača svijeta do 1:0 u setovima i vodstva 6:1 u tie-breaku drugog seta. No tad je izgubio sedam poena zaredom i propustio doći do dva seta prednosti i više se nije vratio na onu razinu na kojoj je bio do tog trenutka u meču.


Teško je objasniti kako je šesti tenisač svijeta ispustio spomenutu prednost, no može se naći veza između pada postotka prvog servisa i porasta broja pogrešaka iz igre, što je posljedično dovelo do takvog raspleta. S druge strane, Querrey je počeo bolje servirati nego što je to činio u prvom setu, njegov behkend, koji je do tada Čilić dobro koristio kao slabu točku, postao je mnogo sigurniji, a s vremenom i pretvorio u Amerikančevo oružje.  


Querreyjevo samopouzdanje je naglo naraslo, što je rezultiralo osvajanjem sljedeća dva seta. U trećem je dvaput slomio Marinov servis, a u četvrtom je odlučujući break napravio kad je Čilić servirao za produžetak dvoboja, u desetom gemu. Naš tenisač nakon drugog seta više nije došao do prilike za break, nakon što je u prva dva seta od pet prilika dvije iskoristio. Jednostavno, ni Čilićev retern više nije bio na razini nakon drugog seta.

Marinu se u Zadru na neki način ponovio meč protiv Juana Martina del Potra iz finala Davis Cupa u zagrebačkoj Areni. Jedina razlika je što je protiv Argentinca imao 2:0 u setovima. Inače vrlo pouzdan u ovakvim situacijama, Marin je po drugi puta kiksao, onda kad se to moglo najmanje očekivati.

Amerikanci su tako dobili priliku drugi put u povijesti preokretom od 0:2 doći do pobjede. Jedini takav preokret izveli su u doba prije drugog svjetskog rata, 1934. godine protiv Australije. Frank Shields, Sidney Wood, George Lott i Lester Stoefen su bili na pobjedničkoj strani, a Jack Crawford, Vivian McGrath i Adrian Quist na gubitničkoj.

Hrvatska nikada u Davis Cupu nije izgubila meč u kojem je nakon prvog dana imala vodstvo od 2:0, a jedini preokret od 0:2 izvela je upravo ova generacija protiv SAD u Portlandu 2016. godine. 

Iako nije izgledalo da će to morati učiniti, Borna Ćorić je dobio priliku ponoviti ono što je učinio u tom dvoboju, kad je na 2:2 pobijedio Jacka Socka. U Zadru Socka nema zbog ozljede. Ćorić u petim mečevima ima pozitivan omjer 2:0, a protiv sebe 20-godišnjig debitanta Francesa Tiafoea. Hrvatskaje  zbog toga još uvijek favorit.


HRVATSKA - SAD 2-2
Borna Ćorić - Steve Johnson 6-4, 7-6 (4), 6-3
Marin Čilić - Frances Tiafoe 6-1, 6-3, 7-6 (5)
Ivan Dodig / Mate Pavić - Mike Bryan / Ryan Harrison 5-7, 6-7 (6), 6-1, 7-6 (5), 6-7 (5)
Marin Čilić - Sam Querrey 7-6 (2), 6-7 (6), 3-6, 4-6