Šime i Mihovil Fantela osvojili su naslov svjetskih prvaka!

Braća Šime i Mihovil Fantela osvojila su naslov svjetskih prvaka u klasi 49er! U posljednji dan ušli su kao vodeći i sigurno su obranili prednost u posljednjem plovu.

Šime Fantela: Čudesno jedrenje s bratom, ovo je ludo!


Taktički su savršeno odjedrili plov za odličja, ostavili iza sebe obje njemačke posade Tima Fischera i Fabiana Grafa te Erika Heila i Thomasa Ploessela koje su im jedine mogle zaprijetiti i uzeli zlato.

Olimpijski i svjetski prvak Šime Fantela upisao se tako i u povijest jer je vrlo malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Među njima su Brazilac Robert Scheidt, Britanci Ben Ainslie i Ian Percy, Šveđanin Frederik Loof.


Braća Fantela stigli su u Aarhus kao 17. na svjetskoj ljestvici klase, posada koja cilja plasman u finalnu zlatnu skupinu i normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020, no ostvarili su pravi podvig i uzeli svjetski naslov.

Nevjerojatno je biti na brodu s bratom, a meni je ovo novi izazov s obzirom da sam promijenio klasu. A osvojiti Svjetsko prvenstvo već sada je nešto što nisam mogao ni sanjati. Cilj je bio da prođemo kvalifikacije, a mi smo osvojili zlato, nitko se tome nije nadao ni u snu, rekao je Šime neposredno nakon posljednjeg plova.