Vatreni spektakularno dočekani u Zadru

Doček s kopna, mora i iz zraka u utorak navečer priredili su Zadrani svojoj zadarskoj dici, Vatrenima Luki Modriću, kapetanu hrvatske nogometne reprezentacije i najboljem igraču Svjetskog nogometnog prvenstva,  Šimi Vrsaljku, Danijelu Subašiću i Dominiku Livakoviću.

Pod transparentom Evo nas doma, hvala ti Zadre!, četvorica srebrnih nogometaša pozdravljali su s jedrenjaka Branimir tisuće ljudi okupljenih uz rub Poluotoka i Rive, koji su u središte grada počeli dolaziti još u poslijepodnevnim satima iz svih dijelova Zadarske županije praćeni pjesmom Mladena Grdovića

 U Zadarskom kanalu,  jedrenjaku se pridružilo  gotovo stotinjak brodica sa susjednih otoka i širega zadarskog područja prateći ga pjesmom Malo nas je, al' nas ima.

Natiskani uz Rivu, hodajući polako uz jedrenjak, svi su željeli snimiti Vatrene, uputiti im riječi zahvale, baciti na njih cvijeće, a kad je Subašić skočio u more, počelo je skandiranje Suba, Suba, a publiku nad gradom i  brodice u kanalu preletjela su i Krila Oluje.

 U trenutku preleta četiri Kiowa helikoptera HV-a  izbad Foruma i Rive, oko 21,10 sati Vatreni su se iskrcali na gatu gdje ih je dočekala Tovareća mužika iz Sali na Dugom otoku.  Bila je to slika za pamćenje ne samo za Zadrane, nego i za tisuće turista koji nisu propustili doček zadarske dice.

S Rive su nogometaši, u pratnji mladih zadarskih sportaša, otišli na kratki predah u Crkvu sv. Donata, gdje je bio priređen domjenak, a veliku tortu s neizbježnim kockicama, koju su pripremili učenici Hotelijersko-turističke škole, darovao im je Zadarski list.

 Uz pjesmu Mi smo Zadrani, Zadar je naš, četvorica Vatrenih izašla su na pozornicu oko 21,30 sati ispucavajući u publiku nogometne lopte s autogramima. Najveći pljesak i skandiranje dobio je Luka Modrić, koji je kazao kako nema riječi kojima bi to opisao.

Nadam se da će se cijela Hrvatska u svemu pokrenuti kao što se pokrenula u ovih mjesec dana. Ovo je najljepše što smo mogli očekivati, a meni sada slijedi odmor i trenutačno nemam nikakvih planova, samo odmor, rekao je Modrić i počeo pjesmu Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan!.

Posebno emotivan trenutak bio je kada su okupljeni počeli skandirati ime Hrvoja Ćustića, prerano umrlog nogometaša, čiji lik na majici Danijel Subašić nosi ispod dresa na svakoj utakmici.


Dok su Vatreni plovili od Branimirove obale do mosta pa duž Liburnske, Istarske i Obale kralja Petra Krešimira IV., pokraj barkarjola, Pozdrava Suncu, Morskih orgulja i Rive, na Forumu se odvijao zabavni program, a na pozornici su se izmjenjivali zadarski pjevači Đani Maršan, Zoran Jelenković, Klapa Intrade, Grupa Forum. Za doček srebrnih hrvatskih reprezentativaca okupila se Grupa Riva koja je izvela svoj pobjednički eurovizijski hit "Rock, me Baby".

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić uručio je nogometašima zahvalnice, a nakon brojnih prijedloga da im se da i titula počasnih građana, obećao je da će pokrenuti tu inicijativu na Gradskom vijeću.

Iako su iz policije nekoliko puta upozoravali da su pirotehnička sredstva, baklje i signalne rakete, zabranjena zbog sigurnosti zračnog prostora, pojedinci se nisu toga pridržavali. Prve bengalke zapaljene su već na mostu, a kasnije je ispucano i nekoliko signalnih raketa.

Dočeci za Vatrene organizirani su i u mnogim drugim gradovima nakon što su se jučer vratili u Hrvatsku iz Rusije gdje su na Svjetskom nogometnom prvenstvu osvojili srebrnu medalju.

Osjetite djelić atmosfere!