Hrvatska i u šestoj međusobnoj utakmici bez pobjede protiv Francuske

Francuska je jedna od reprezentacija koju Vatreni nikada nisu pobijedili, a tako je postalo i nakon velikog finala Svjetskog prvenstva u Moskvi. S Tricolorima smo igrali šest puta ostvarivši četiri poraza i dva remija uz negativnu razliku pogodaka 5:13.

Prvi francusko - hrvatski dvoboj i najviše pamtimo. Bilo je to polufinale SP-a 1998. godine i pobjeda domaćina 2:1. Hrvatska je povela početkom drugog poluvremena golom Davora Šukera, međutim Tricolori su uzvratili s dva gola Liliana Thurama. Izjednačio je praktički u drugom napadu nakon Šukerovog gola, a potom u 69. minuti još jednom probio Dražena Ladića. Zanimljivo, bili su to njegovi jedini golovi u 114 nastupa u francuskom dresu. Hrvatska je posljednjih 15 minuta imala igrača više nakon što je isključen Laurent Blanc, ali nisu uspjeli izjednačiti.Francuzi su nakon te utakmice pobijedili i Brazil postavši svjetski prvaci, dok je Hrvatska u dvoboju za broncu pobijedila Nizozemsku.

Nakon pariške drame, uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3:0 golovima Roberta Piresa (46), Floriana Mauricea (67) i Tonyha Vairellesa (73), a u Zagrebu 2:0 preko Roberta Piresa (23) i Davida Trezegueta (70). Nekoliko tjedana nakon zagrebačkog slavlja Tricolori su postali i europski prvaci.

Međusobno smo igrali i na EP-u 2004. u Portugalu u susretu B skupine, a završilo je 2:2. Francuzi su poveli autogolom Igora Tudora (22), a potom je Hrvatska okrenula rezultat preko Milana Rapaića (48'-11m) i Dade Prše (52). No, u 64. minuti je izjednačio David Trezeguet.

Posljednji put prije Moskve igrali smo u ožujku 2011. na Stade de Franceu. Bio je to prijateljski susret koji je završio bez golova.