Guardian: Francuska snaga ili hrvatska nogometna inteligencija?

Hrvatska u svakoj utakmici uzme pola sata da shvati situaciju na terenu, a onda je počne okretati u svoju korist. Na terenu ne izgledaju kao vojska koja bespogovorno prati generalove naredbe. Umjesto toga, uspijevaju instinktivno shvatiti utakmicu i potom je preokrenuti u svoju korist. U tom smislu staromodna su momčad, momčad u kojoj igrači - razmišljaju, piše Jorge Valdano u Guardianu.

Kao dodatni dokaz kolektivne inteligencije ističe se činjenica da nitko ne uzima slobodu pokušavati stvari koje su iznad njegovih mogućnosti, dodaje Valdano, te zaključuje da je francuska igra proizvod njihova trenera, a hrvatska igrača na terenu. Riječ je o osobnosti njihovih izbornika, ali i o zrelosti momčadi.

Francuska je idealan primjer pragmatičnosti koja je prevladala u Rusiji. Hrvatska je drukčija, Hrvati se igraju nogometa, a imaju i strast koja im omogućuje naizgled nemoguće fizičke napore. Oni su najbolji dokaz da mozak može nagovoriti tijelo na naizgled nemoguće stvari. Ako je momčad stanje svijesti, oni su savršen primjer, smatra novinar Guardiana.

Na kraju Valdano zaključuje: Kad je riječ o energiji, snazi, redu, Francuzi su strašna momčad. Njihove utakmice nisu posebno ugodne neutralnim promatračima, ali još manje suparnicima na terenu. No Hrvati imaju drukčiju energiju, kreativnu energiju, što znači da imaju šansu. Momčad su koja će znati dočekati svoj trenutak, koja će znati pronaći slabost koju čak i favoriti uvijek imaju, da postigne pogodak. A pogodak uvijek psihološki preokrene sve na terenu. Ukratko, ili će Francuska pobijediti tako da doslovno fizički i taktički nadvlada Hrvate, ili će Hrvatska pobijediti zahvaljujući nogometnoj lukavštini i inteligenciji.