Hrvati i Englezi - udaljeni, ali s mnogo poveznica

Naši protivnici u polufinalu svjetskog prvenstva Englezi kažu da je njima nogomet religija. No priznaju da i Hrvati nogomet doživljavaju gotovo jednako strastveno. Iznenađujuće, mnogo je poveznica između dviju tako udaljenih nacija, kaže njegova ekscelencija Andrew Dalgleish, stojeći na Gatu Karoline Riječke, koja je na zanimljiv način prije više od 200 godina povezala Engleze i Hrvate.

"Čuo sam priče o Rijeci, ali ne znam točne detalje. Rekli ste mi da su Englezi bombardirali Rijeku misleći da su Francuzi tu. A mi i oni imamo burnu povijest. Nismo napali Hrvate, nego Francuze. No gospođa Karolina Riječka izašla je iz grada i zamolila britanskog zapovjednika da prestane ", komentira Dalgleish, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva RH.

Znanost je sljedeća poveznica Hrvatske i Engleske, o kojoj britanski veleposlanik zna i više od prosječnog Hrvata. Sjetio se dvojice hrvatskih znanstvenika koji su primljeni u kraljevsku akademiju. "Zaboravio sam da je Ruđer Bošković živio tako davno. A dr. Igor Rudan iz Splita član je Kraljevskog društva iz Škotske. Lijepo što se ta tradicija nastavlja. 

I vojna znanost spojila je dvije nacije svjetski poznatim izumom. "Nisam siguran treba li ga slaviti, ali torpedo je izumljen u Hrvatskoj. Zajedno su ga izradili britanski i hrvatski inženjeri. Bio je to prvi pravi torpedo, izrađen je prije nekih 150 godina. Imamo dugu suradnju", zaključuje Dalgleish.

Hrvate i Engleze spaja još mnogo toga, no jedna ga je činjenica doslovce oborila s nogu, a to je smisao za humor. Doživio je pozitivan šok kada je vidio da Hrvati obožavaju humorističke serije poput Mućki, 'Allo 'Allo!, Crne Guje i Crvenog patuljka. "Sjajno! Ako imamo isti smisao za humor, imamo isti pogled na svijet. To me oduševilo. Humor i strast prema nogometu jednako ushićuju Engleze i Hrvate. A i jedni i drugi rado pijemo pivo uz nogomet. Imamo puno toga zajedničkog", rekao je.

Tko će danas pobijediti? "Bit će teška utakmica između dviju momčadi na vrhunskoj razini. To su izvrsni igrači najboljih momčadi i igraju srcem. Daju sve od sebe na terenu. Čini se da su Hrvati umorni nakon utakmice s Rusijom. A Englezi su već izgubili od Belgije. Bit će važno što je u glavama igrača, no vjerujem da će pobijediti Engleska", kaže Dalgleish.

"It's coming home" ili "Kup se vraća doma", pjevaju Englezi, a zašto tako misle, pojašnjava rado i naš sugovornik: "Sadašnja momčad ističe se momčadskim duhom. U prijašnjih 20 godina imali smo sjajne igrače, ali ne i momčadsku igru. Sad imamo kvalitetna dodavanja i obranu, a odlično je što se obrana i napad dobro razumiju.