Southgate: Moramo zaustaviti vezni red Hrvatske

Iako Englesku u polufinalu očekuje najteži protivnik u dosadašnjem tijeku SP-a, izbornik Gareth Southgate ističe da će u susretu protiv Hrvatske ostati vjerni svojoj igri koju su pokazali u Rusiji. Također, istaknuo je da će morati smanjiti prostor za djelovanje hrvatskog veznog reda.

Tražit ću od igrača da igraju kao što su i do sada igrali, da budu dobro organizirani, disciplinirani u obrani, a kad smo u posjedu lopte da pokažu ono što smo dosad uspijevali, uigrane sheme i kretanja, te kreaciju, izjavio je engleski izbornik.

Southgate je svjestan da Hrvatska ima najbolji vezni red na SP-u, ali izgleda da nema namjeru uvesti još jednog defenzivnog veznjaka (Erica Diera), koji bi pomogao Jordanu Hendersonu.

Hrvatska ima jaki vezni red i zato je važno smanjiti prostor za njegovo djelovanje. To znači da naš presing mora biti usklađen vremenski i pozicijski, jer ako krenete u presing neorganizirano bit ćete probijeni. To moramo stalno imati na umu, rekao je Southgate.

Southgate bi u polufinalu protiv Hrvatske trebao krenuti sa postavom koja je bila standardna tijekom SP u Rusiji, objavili su utorak pojedini britanski mediji. To znači da bi na golu bio Pickford, na stoperskim pozicijama Walker, Stones i Maguire, na desnom boku Trippier, na lijevom Young, u veznom redu Henderson, Dele Alli i Lingard, te Sterling i Kane u napadu.

Tvrdnje o tome kako je engleska reprezentacija odmornija jer je Hrvatska obje utakmice u nokaut fazi dobila napon penala, Southgate smatra neosnovanima: Mi smo u osmini finala protiv Kolumbije igrali produžetke i dobili nakon penala, i dobro su nam poznate fizičke i emocionalne posljedice takvih utakmica. No, nećemo dobiti utakmicu zato što je Hrvatska odigrala pola sata više od nas u nokaut fazi. Svaka reprezentacija koja je u polufinalu pronaći će dovoljno energije i motivacije, a pobijedit ćemo ako ćemo igrati bolje.

Iako je Engleska po prvi puta u polufinalu svjetskog prvenstva nakon 28 godina, Southgate ističe da ih to ne zadovoljava, ali dodaje i da nema euforije.

Plasman u polufinale neće nas zadovoljiti, ali nismo niti ushićeni zbog toga. Bit će to izjednačena utakmica i znamo što moramo raditi. Fokusirani smo na našu pripremu i držat ćemo se onoga što smo radili i dosad na SP, te kontrolirati ono što se može kontrolirati, zaključio je engleski izbornik.