Vukojević napušta Vatrene zbog sporne videosnimke: Poštujem odluku HNS-a

Odlukom rukovodstva Hrvatskog nogometnog saveza Ognjen Vukojević razriješen je dužnosti suradnika stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije te više neće biti član delegacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, objavio je HNS.

Podsjetimo, Vukojević je zajedno s Domagojem Vidom nakon pobjede nad Rusijom u četvrtfinalu SP-a snimio video u kojemu Vida kaže Slava Ukrajini, a Vukojević kako je pobjeda protiv Rusije za Dinamo i za Ukrajinu.

FIFA je nakon toga otvorila postupak budući da ne dopušta nikakve političke poruke, a postupak je okončan tako što je hrvatskom dvojcu izrekla upozorenje.

Priopćenje HNS-a donosimo u cijelosti:

Vukojević je nakon susreta Hrvatske i Rusije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva na društvenim mrežama objavio sporan video, za što je FIFA otvorila disciplinski postupak.

Hrvatski nogometni savez odlučio je razriješiti Vukojevića funkcije u stožeru hrvatske reprezentacije gdje je obavljao ulogu opservatora te mu je povučena momčadska akreditacija za Svjetsko prvenstvo.

Hrvatski nogometni savez ovim se putem ispričava ruskoj javnosti za postupak člana stožera reprezentacije.

Ovim putem, Ognjen Vukojević i Domagoj Vida također se ispričavaju za izjave koje u svojoj namjeri nisu imale političke konotacije, ali su ostavile prostor za takve interpretacije.


Vukojević: Razumijem i poštujem odluku HNS-a


Nakon razrješenja Vukojević se ispričao naglasivši kako poštuje odluku HNS-a: Razumijem i poštujem odluku Hrvatskog nogometnog saveza. Ne bih želio biti teret reprezentaciji uoči izuzetno važnog polufinalnog susreta Svjetskog prvenstva kada je najpotrebniji mir. U mojim izjavama nije bilo nikakvih političkih konotacija, želio sam samo zahvaliti za podršku prijateljima u Ukrajini i mom klubu, kijevskom Dinamu, koji mi je dopustio sudjelovanje na SP-u. Međutim, razumijem da se te izjave mogu i drugačije interpretirati. Zbog toga mi je žao i ispričavam se ruskoj javnosti ako su doživjeli moje izjave na takav način. Izuzetno sam ponosan na ono što je Hrvatska do sada napravila u Rusiji i dečkima želim puno sreće u preostalim utakmicama. Bit ću njihov najveći navijač do samog kraja!

Vukojević je već drugi član hrvatske reprezentacije koji je morao ranije kući sa SP-a u Rusiji. Nakon utakmice s Nigerijom iz tabora Vatrenih otišao je i napadač Nikola Kalinić. Njega je izbornik Dalić posalo kući jer je Kalinić bio nezadovoljan statusom u reprezentaciji.