Tema dana: Izbornikova mirnoća prenosi se na momčad kod penala

U emisiji Tema dana smo sa sportskim psihologom Amirom Zulićem i sociologom Markom Mustapićem razgovarali o uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije i euforiji koja ide uz to.

Kako objasniti ovaj uspjeh?

Igrači su sazrijeli tijekom godina, igraju svaki tjedan važne utakmice u velikim klubovima. Njihova homogenost je velika jer igraju u reprezentaciji već godinama, a onda je došao i trener koji se nametnuo autoritetom znanja. Mislim da je tu puno malih faktora koji su se složili u jedan, kaže Amir Zulić.

Meni se jako sviđa to što izbornik govori da je dobro biti ponizan. On je prilično smiren i mislim da to dosta prelazi na igrače, naročito je to važno kod penala i jedanaesteraca, kad je potrebna mirnoća, mislim da on dobro djeluje na sve njih. Dobro je reagirao u nekim situacijama kad je trebalo zaštititi homogenost ekipe
, dodaje Zulić.

Doc.dr.sc. Marko Mustapić o eventualnom porazu od Engleza kaže: Igrači i stožer su već zaslužili mjesto na hrvatskom sportskom Olimpu, u ove dvije utakmice mogu samo napraviti još veći iskorak. No što god bude nakon ljeta euforija će se ispuhati, a brojni problemi koji opterećuju hrvatski nogomet opet će izaći na vidjelo.  

Zulić je dao i savjet izborniku uoči Engleske: Ostati u sadašnjosti, ne razmišljati sve ove dane o toj utakmici, posvetiti se treningu iz dana u dan. Igrači su dobre volje, bilo bi dobro da to ne pređe u euforiju. Treba uživati u svakom danu na SP-u, a onda kad dođe utakmica uživati u njoj, dati sve od sebe, a onda što bude. Neizvjesnost uvijek postoji, ne trebamo je se bojati, nego joj se veseliti.