FIFA "kaznila" Vidu i Vukojevića upozorenjem

Međunarodni nogometni savez izrekao je upozorenje hrvatskom reprezentativnom braniču Domagoju Vidi i članu stručnog stožera Ognjenu Vukojeviću, koji su nakon četvrtfinalne utakmice na Svjetskom prvenstvu protiv Rusije putem društvenih mreža poslali poruke prijateljima u Ukrajini.

U njoj Vida kaže Slava Ukrajini, dok je Vukojević dodao kako je pobjeda protiv Rusije za Dinamo i za Ukrajinu, objavio je Hrvatski nogometni savez (HNS).

Vida i Vukojević su značajan dio igračkih karijera proveli u Ukrajini, a iz HNS-a naglašavaju kako su izrečene poruke bile isključivo odgovor na brojne poruke potpore koje su im stizale iz Ukrajine tijekom Svjetskog prvenstva, s obzirom na dubok trag koji su obojica ostavili u toj državi tijekom svojih klupskih karijera braneći boje kijevskog velikana Dinama.

Neovisno o tomu HNS je upozorio Vidu i Vukojevića, kao i ostale reprezentativce, da se u budućnosti suzdrže od bilo kakvih poruka koje mogu biti interpretirane u političkom kontekstu.

Žao mi je što je dio medija protumačio na ovakav način našu komunikaciju. Naravno da se nije radilo o političkoj poruci, već samo o zahvali za podršku iz Ukrajine gdje smo igrali dugi niz godina. Nije nam namjera bila bilo koga uvrijediti. Kroz karijeru sam igrao sa suigračima iz puno zemalja i sve ih iznimno poštujem, a kao što imam puno prijatelja u Ukrajini, tako ih imam i među Rusima te sam ponosan na sva ta prijateljstva. Sretan sam što znam ruski jezik, uživam u ruskom gostoprimstvu na ovom natjecanju i duboko se nadam da ova izjava neće biti shvaćena kao ništa drugo nego poruka zahvale prijateljima iz Ukrajine na podršci, ne u utakmici protiv Rusije nego općenito na Svjetskom prvenstvu, poručio je Vida.

Iz HNS-a dodaju kako to da poruke nisu imale nikakvo političko značenje te da nisu bile usmjerene protiv bilo koga potvrđuju i višegodišnji odlični i prijateljski odnosi HNS-a s Ruskim nogometnim savezom koji će se nastaviti i u budućnosti.

Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci u potpunosti podržavaju načela borbe protiv svih oblika netolerancije u nogometu, odnosno protiv miješanja politike i sporta, objavio je HNS u službenom priopćenju.