Vatreni pred ispitom generacije, Modrić: Vrijeme je za prolazak

Hrvatska nogometna reprezentacija 20 godina čeka pobjedu u nokaut fazi europskog ili svjetskog prvenstva. Posljednji put Vatreni su to uspjeli na SP-u Francuskoj 1998. godine pobijedivši u osmini finala Rumunjsku 1:0, a potom su dogurali do bronce.

Nakon toga Hrvatska je samo dvaput preskočila skupinu i to oba puta na europskim prvenstvima, 2008. i 2016, ali i oba puta ispala.

Je li napokon stiglo vrijeme da ova generacija napravi taj veliki korak ili će ova momčad ostati nedorečena.

Ispred nas je veliki ispit, ali vrijeme je da ova generacija prijeđe tu prvu prepreku na kojoj smo dosad stalno padali, još od 2008. godine. Sposobni smo to napraviti, rekao je hrvatski kapetan Luka Modrić.

Ivan Rakitić je također svjestan ispita koji se nalazi pred Vatrenima. Uvjeren kako je došao trenutak za 'pisanje povijesti'.

Imamo atmosferu i igru i to je naša snaga. Idemo korak po korak, želimo nastaviti ovaj put, a ako osvojimo pehar onda se svi možemo povući. Želimo pokazati svijetu da imamo pravu reprezentaciju i da živimo za ovaj dres. Želimo da za 20 godina pričaju o našoj generaciji, a ne više o generaciji 1998., dodao je veznjak Barcelone.

Na Euru 2008. u Austriji i Švicarskoj također smo prošli skupinu s tri pobjede, a potom u šokantnom susretu ispali od Turske nakon izvođenja jedanesteraca. Modrić i Rakitić su igrali svih 120 minuta, a na kraju su postali tragičari nakon što su bili neprecizni prilikom izvođenja jedanaesteraca. Trećeg je promašio Mladen Petrić.

Skupinu smo prošli i na posljednjem Euru u Francuskoj 2016. i ponovno zapeli na prvoj prepreci. Ponovno smo gledali dramu i nažalost, portugalsku pobjedu. Susret je prelomio Quaresma u 117. minuti produžetka. Modrić je u tom susretu odradio svih 120 minuta, dok je Raktić igrao do 110. minute.

Vodeći svjetski mediji uvjereni su kako Hrvatska može do kraja, gurajući Modrića u krug kandidata za najboljeg igrača turnira. Luka je hrabar kao lav, on ima kvalitetu i sposobnost otvoriti hrvatskoj reprezentaciji vrata prolaza, rekao je za Guardian njegov bivši trener iz Tottenhama Harry Redknapp.

Prije nekoliko dana Dejan Lovren je istaknuo kako Modrić ne dobiva dovoljno pažnje koju zaslužuje jer nije Španjolac ili Nijemac. Modrić je jedan od najbolji nogometaša svijeta, da je Nijemac ili Španjolac osvojio bi 'Zlatnu loptu', poručio je Lovren.