[VIDEO] Dalić: Protiv Argentine se nećemo braniti

Mi sad odlučujemo sami o sebi, to sam htio i to sam dobio, rekao je u uvodu hrvatski izbornik Zlatko Dalić: Argentina sigurno nije očekivala ovo s Islandom i to ih je malo poremetilo. Stoga protiv nas moraju ići punom snagom, ne mogu ostaviti sve za zadnju utakmicu. No oni imaju pritisak svakog tjedna, kao i naši igrači, tako da to neće ostaviti traga. Bit će to šahovska partija, vidjet ćemo tko će biti kvalitetniji. Mi sigurno ulazimo u tu utakmicu komotnije od njih, najavio je sudar s Gaučosima.

O Nigeriji kaže: Najteže je bilo složiti prvu jedanaestoricu, s obzirom da imamo sjajnu momčad i svi bi htjeli igrati, no trebalo je pronaći ravnotežu. Postojalo je više opcija, a Nigerija je susret počela s četiri braniča, što nam je bila lakša opcija. Nismo imali što kalkulirati i čekati dvoboj s Argentinom, morali smo igrati napadački, tražiti okomito dodavanje u dubinu, i trebali su nam brzi igrači poput Perišića, Rebića i Kramarića, dok je borbeni Mandžukić dobio priliku u vrhu napada. Zadnja linija s Vidom i Lovrenom igrala je bez greške, a Strinić je odradio vrlo težak posao. Perišić ima kvalitetu za još više, Rebić igra u kontinuitetu te mnogo očekujem od brzih i potentnih krila. Mislim da su priprema i taktika bile dobre. Govorio sam više puta da moramo disati kao momčad, da naš 23. igrač mora biti kao prvi i obrnuto, da svi moraju živjeti za momčad. Ćorluka nam je jako bitan, a bez riječi i bez pogovora je sjeo na klupu; u razgovoru s njim rekao sam da je to najbolja opcija za utakmicu. U kombinacijama je za Argentinu, no moramo pronaći optimalnu varijantu. Napravit ću analizu sa suradnicima i vidjeti što ćemo izabrati, a svaki igrač mora prihvatiti da je dio momčadi. Ne budemo li to imali, nećemo imati dobre rezultate.

Objasnio je Dalić i nelijepu igru Vatrenih: Nije vrijeme da se umire u ljepoti, u posjedu lopte i loptama u širinu. Moraš imati duboki pas, trku i brzinu, objasnio je.

Hoće li igru mijenjati za Argentinu?

Sad smo u malo komotnijoj situaciji od Argentine. Danas dolazi Jerkan koji je u Moskvi skautirao Argentinu. Imat ćemo tri dana za pripremu, tražit ćemo najbolje rješenje za Messija. Znam da ga ne možemo čuvati s jednim igračem, moramo biti kompaktni u bloku. Imat ćemo tri dana skautinga, ono što je sigurno ja da se s Argentinom nećemo braniti. Znate kako sam protiv Brazila pokušao s Vidom na lijevom beku. Tražit ćemo rješenje za Messija, oko kojega se i jučer sve vrtilo. No ne možemo zanemariti ni naše kvalitete, nećemo se braniti, nećemo tražiti bod jer mislim da to nema svrhe.

Hoće li mu Rakitić pomoći u koncipiranju igre za Messija? Rakitić će mi ovih dana biti poput pomoćnika. Pričam s igračima, prikupljam informacije i msilim da je to dobro. Igrači znaju mnogo dobrih i loših strana, Rakitić zna što Messi ne voli i sigurno će mi reći. Modrić i Kovačić reći će mi kako su se pripremali za utakmice protiv Barcelone i naći ćemo najbolju kombinaciju.

O Luki Modriću i njegovoj poziciji kaže:

Modrić može igrati sve pozicije, a idealna mu je ona zadnjeg veznog s nekim u paru, ali žao mi ga je tamo trošiti, pogotovo u fazi obrane. Opet, on se s pozicije prednjeg veznog često vrati u obranu, a na zadnjem veznom imamo Badelja, Brozovića, Kovačića, Rakitića pa i Bradarića koji ga mogu zamijeniti te je Modrić ponekad potrebniji prema naprijed, da se manje troši. Protiv Nigerije tražili smo Modrićeva dodavanja u dubinu i to je bilo dobro, odgovorio je.

O ambicijama i usporedbama s generacijom iz 1998. godine kaže: Generacija iz 1998.  je jedan velik teret, mi svi živimo u njihovoj sjeni i oni su na toj poziciji zasluženo. Ali mi sad moramo misliti o Argentini. Imamo sjajnu generaciju, talentiranu, ali svi moramo dati maksimum za nešto napraviti i treba se puno stvari poklopiti za ponoviti 1998. godinu.

Navijači su pokazali koliko vole reprezentaciju i koliko im malo treba da krenu za njom na put. Oni su nam dali novu snagu i novi motiv, igrali smo i za njih i za sve druge ljude u Hrvatskoj. Nitko nas ne može okupiti kao što može nogomet, već na ovoj prvoj utakmici bilo je veselo na našim trgovima, a bez sinergije s navijačima neće biti ni rezultata. Mislim da moramo tako nastaviti, bez obzira što razumijem i ako netko ima nešto protiv, ali reprezentacija nije mjesto za te podjele. Kako god završilo SP, mi ćemo se s ponosom vratiti. Mi nemamo drugu državu, zaključio je Dalić.