Kalinjingradom zavijorila najveća hrvatska zastava

Hrvatski navijači preplavili su Kalinjingrad. Atmosfera je sjajna, a vrhunac je bio kad su u centru grada razvili hrvatsku zastavu dugačku 96 metara, široku 10 i pol metara  koju je donijela ekipa iz Crikvenice i Bribira.  Zastava se razvijala od Poljske do Portugala, od Engleske do Brazila, a sada i u Rusiji.

Tisuće hrvatskih navijača doputovalo je u nama najbliži ruski grad.  Većina ih je potegla automobilima i kombijima jer do Kalinjingrada ima svega 1400 km.

Na putu je bilo sjajno, svako malo smo naletili na neku hrvatsku ekipu. Jedino je bilo malo problema na poljsko-ruskoj granici. Pregled se odužio, ali je na kraju sve bilo, OK, kazao nam je Damir iz Čakovca.

Igor i Hrvoje su doputovali iz Berlina, a planiraju ići i na ostale utakmice 'vatrenih'. Sve do finala u Moskvi, kazali su zajedno.

Kalinjingrad je vrlo lijep, premda gotičku arhitekturu narušavaju socijalističke višekatnice. Premda su zbog SP-a podigli cijene, sve je jeftinije nego u Hrvatskoj, osim cijena smještaja koji je odletio u nebo.

U solidnom restoranu ukusna večera i pivo stoje nešto manje od stotinu kuna po osobi. U gradu prometuju gradski autobusi, trolejbusi i tramvaji. Postoji također i linijski taksi. Hrvatske navijače koji su u grad doputovali u vlastitom prijevozu oduševit će cijene goriva koje su dva i pol puta jeftinije nego u Hrvatskoj. Hrana i piće u trgovinama također su jeftiniji nego u Hrvatskoj.

Ljubazni volonteri su na svakom koraku i vrlo lako se može doći do svih potrebnih informacija. Stanovnici su otvoreni i prijateljski raspoloženi, a hrvatske navijače su najviše oduševile zgodne Ruskinje.

Toliko zgodnih djevojaka vidjeli smo jedino u Hrvatskoj, otkrila nam je skupina hrvatskih navijača.

Rusija veliku pažnju posvećuje sigurnosti, pa je policija na svakom koraku. Posebice u središtu grada i u zonama gdje se okuplja najviše navijača. Dodajmo kako je središte Kalinjingrada potpuno zakrčeno zbog gustog prometa, no takva je situacija uglavnom u svim gradovima domaćinima SP-a.

Dio navijača smjestio se u Zelenogradsku i okolnim mjestima na obali Baltika, 30 km sjeverno od Kalinjingrada. Oni najhrabiji su se okupali u hladnom Baltičkom moru. Taj dio kalinjgradske regije je poznat po kilometarskim pješćanim plažama, a upravo je ovdje i Jantarni - prva ruska plaža s plavom zastavom.

Iz Kalinjingrada u Dnevnik se javio Miro Aščić.