Afrikanci nikada nisu pobijedili Hrvatsku

Hrvatska nogometna reprezentacija nikada u svojoj povijesti nije izgubila od neke afričke reprezentacije.

Igrali smo protiv Kameruna, Senegala, Malija, Maroka i Egipta, a u pet odigranih susreta ostvarili smo tri pobjede i dva neodlučena ishoda uz pozitivnu razliku pogodaka 12:6.

Pritom je samo jedna utakmica bila službena, dok su preostali dvoboji bili prijateljskog karaktera.

Jedinu službenu utakmicu Vatreni su protiv neke od selekcija sa Crnog kontinenta odigrali na posljednjem SP-u u Brazilu i to protiv Kameruna. U nemogućim uvjetima prašum' Manausa Hrvatska je pobijedila s 4:0, što je najuvjerljivija hrvatska pobjeda na velikim natjecanjima. Dva puta je bio strijelac Mario Mandžukić, a po jednom su zabili Ivan Perišić I Ivica Olić.

Do tada je hrvatska reprezentacija najveću pobjedu ostvarila protiv Njemačke 3:0 na SP-u u Francuskoj 1998.

Prvu utakmicu s nekom afričkom zemljom Hrvatska je odigrala još davne 1996. godine. U polufinalu Kupa kralja Hassana II u Maroku smo igrali protiv domaćina turnira. Poveli smo 2:0 golovima Gorana Vlaovića (14, 15), no Maroko je uspio izjednačiti preko Salahedinea Bassira u 21. minuti i Ahmeda Bahije u 72. minuti. U toj utakmici pocrvenili su Asanović i Prosinečki kod Hrvatske, dok je kod Maroka isključen Bouyboud. Utakmica je razriješena izvođenjem jedanaesteraca, a Hrvatska je pobijedila 7:6.

Tri godine kasnije Hrvatska je igrala protiv Egipta na Korejskim kupu, a završilo je ponovo 2:2. Ovoga puta Egipat s poveo preko Hossama Hassana (10, 35), da bi izjednačenje Hrvatskoj donijeli Igor Cvitanović u 45. minuti iz kaznenog udarca i Davor Vugrinec u 78. minuti.

Idući hrvatsko-afrički ogled uslijedio je u svibnju 2014. Hrvatska je u sklopu priprema za SP u Brazilu u Osijeku igrala protiv Malija i pobijedila 2:1. Bila je to posljednja provjeru uoči puta u Brazil koji je tada glumio Kamerun. U pobjedi 2:1 oba gola je postigao Ivan Perišić (15, 64), dok je gol za goste zabio Kalifa Traore (79).

Identčnim rezultatom završio je i nedavni susret protiv Senegala, koji je također igran u Osijeku. Gosti su poveli preko Ismaila Sarra u 48. minuti, a rezultat su preokrenuli Ivan Perišić (63) i Andrej Kramarić (78).