Reli Dakar prvi put u povijesti u jednoj zemlji

Jedan od najpoznatijih auto-moto natjecanja na svijetu reli Dakar iduće godine održat će se u Peruu, a bit će to prvi put da se cijeli reli održava u jednoj zemlji.

Reli će se održati od 6. do 17. siječnja 2019. u Peruu. Na rasporedu će biti deset etapa, a start i cilj će biti u Limi, kazao je direktor relija Etienne Lavigne, dodavši kako će veći dio trase biti na pješčanim dinama.

Etape će biti zahtjevnije nego do sada, a većina će biti na pijesku, dodao je Lavigne.

Francuski mediji navode kako bi se nakon toga reli mogao vratiti u Afriku gdje se održavao od 1979. do 2008. kada je napustio 'Crni kontinent' zbog sigurnosnih razloga.

Imamo nekoliko opcija, posebice u Alžiru, Angoli i Namibiji gdje smo već obavili konstruktivne razgovore na visokoj razini. Ako reli više ne možemo održati u Južnoj Americi, moramo pronaći zemlje koje imaju topografiju koja može ponuditi 10-12 dana natjecanja, dodao je direktor relija.

Premijerno izdanje relija Dakar održano je 1979. godine. Reli je tada startao u Parizu, potom se nastavio kroz Alžir, Niger i Maliju, a završio je u Senegalu.

Do 2007. reli je startao u Europi, a potom se nastavio u Africi, a 2008. je otkazan dva dana prije prve etape zbog straha od terorističkih napada. Od 2009. godine održava se u Južnoj Americi.