Počinje potraga za izazivačem svjetskog prvaka

U najvećem i glavnom gradu Njemačke, Berlinu, u subotu će započeti Turnir kandidata koji će odrediti novog izazivača svjetskoga  šahovskog prvaka Norvežanina Magnusa Carlsena.

Bit će to dvokružni turnir osmorice igrača, koji su po pet različitih kriterija izborili pravo nastupa. Prvi na toj listi je Rus Sergej Karjakin, poraženi u posljednjem dvoboju za naslov svjetskog prvaka održanom 2016. Slijede dvojica prvoplasiranih sa Svjetskog kupa 2017., Armenac Levon Aronian i Kinez Liren Ding, te dvojica najboljih iz serije Grand Prix turnira održanih u protekle dvije godine, Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov i Rus Aleksandar Griščuk.

Na temelju najboljeg srednjeg rejtinga u prošloj godini pravo sudjelovanja stekli su Amerikanci Fabiano Caruana i Wesley So, a posljednjeg sudionika,  nekadašnjeg svjetskog prvaka Rusa Vladimira Kramnika, odabrao je organizator poštujući uvjet da mu je rejting u prošloj godini bio najmanje 2725 bodova.

Ždrijebom je odlučeno da se sutra u prvom kolu sastanu Kramnik i Griščuk, Karjakin i Mamedjarov, Aronian i Ding, te Caruana i So. Do 28. ožujka odigrat će se ukupno 14 kola po Bergerovu sustavu, pri čemu će tempo igre biti 100 minuta za prvih 40 poteza, 50 minuta za sljedećih 20 poteza, te 15 minuta za ostatak partije uz uobičajeni dodatak od 30 sekundi nakon svakog odigranog poteza.

U slučaju da dvojica ili više igrača podijele prvo mjesto, izazivač će postati onaj s najboljim međusobnim rezultatom. Ako ni taj kriterij ne donese odluku, izazivač će postati igrač s najvećim brojem pobjeda, a u slučaju potrebe posljednji kriterij bit će Sonnenborn-Berger.

Dvoboj za naslov svjetskog prvaka između Norvežanina Magnusa Carlsena i novog izazivača odigrat će se u Londonu u rujnu ove godine.