HOO okupio nordijce na temu 'loše komunikacije' na ZOI

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Josip Čop inicirao je sastanak predstavnika Hrvatskog skijaškog saveza (nordijska inačica) i Hrvatskog biatlonskog saveza radi pojašnjenja medijski najeksponiranijeg  događaja kod nas tijekom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Naime, raniji odlazak s Igara trenera nordijske reprezentacije Zorana Skendera izazvao je njegovo etiketiranja zbog navodnog ostavljanja bez servisne potpore olimpijca Krešimira Crnkovića u kasnijem možebitnom nastupu na skijaškom maratonu klasičnim načinom na 50 kilometara.

Osim Čopa, nazočili su direktor reprezentacija i nordijskog ski poola Zlatko Malec, trener reprezentacije u skijaškom trčanju Zoran Skender i glavni tajnik HKS-a Damir Raos, te šef Misije hrvatskog izaslanstva u Pjongčangu Damir Šegota sa suradnicima. Nažalost, predstavnici biatlona nisu nazočili sastanku, obrazloživši izostanak boravkom u inozemstvu uslijed sportskih obveza.

Glavni tajnik Čop naglasio je da se HOO nema namjeru miješati u unutarnje odnose sportskih saveza, ali da su Zimske olimpijske igre događaj u organizacijskoj domeni HOO-a te da u tom smislu treba dobiti relevantne informacije o svim događajima. Šef HOO-ove Misije Šegota ispričao je slijed događaja, koji je "nanio veliku štetu, hrvatskom sportu, HOO-u i hrvatskoj državi", ustvrdivši da je naizgled sve bilo dogovoreno i da do problema nije trebalo doći.

Trener Zoran Skender pojasnio je čin svojeg ranijeg odlaska i odnose u reprezentaciji. Istaknuo je da se tjedan prije već znalo da Krešimir Crnković neće nastupiti u klasičnom maratonu na 50 kilometara jer za tu utrku nije imao potrebne skije. Dodao je još i to da se u servisiranju skija nije želio nametati Vedrani Malec i Krešimiru Crnkoviću, koji su se izjasnili da tu vrstu suradnje imaju dogovorenu sa Slovencima te da je o svemu tome upoznao vođu ekipe Lorenu Malec Mlinarić.

Direktor nordijskih reprezentacija Zlatko Malec potvrdio je Skenderovu tvrdnju o ranijem dogovoru sa Slovencima oko servisiranja skija Vedrani Malec, uz zamolbu "da servis skija odrade i uoči nastupa Kreše Crnkovića". 

Malec je zatražio pismeno očitovanje svih aktera te najavio stegovne mjere, ukoliko za to bude postojala osnova.

Prema riječima Josipa Čopa, HOO je ustrajan rasvijetliti događaj kako se ne bi ponovio u budućnosti, i ovakvi sastanci vjerojatno će imati nastavak s izravnim akterima ovog za hrvatski sport neslavnog događaja tijekom ZOI u dalekom Pjongčangu.