Vori: Gubitak Duvnjaka je kao da Francuzima uzmete Karabatića

Igor Vori i novinar SN-a Dražen Pinević analizirali su u emisiji Stadion sadašnjost i budućnost hrvatskog rukometa nakon petog mjesta na Europskom prvenstvu na domaćem parketu te španjolski naslov prvaka.

Španjolska je dobra u kontinuitetu, sada su napokon prvi. Rivera je napravio veliki posao uvođenjem nekih mlađih igrača. Apsolutno zasluženo su osvojili naslov prvaka Europe, rekao je Dražen Pinević o prvacima Španjolcima.

Peto mjesto nije ono što smo priželjkivali, a to je ulazak u zadnji vikend. Tamo od 18.,  kad smo se okupili, pa s onima koji su se priključili poslije Božića, radili smo fenomenalno, sve smo podredili prvenstvu, ali nažalost nismo uspjeli. Hrvatski rukomet ima sjajnu budućnost i ne trebamo puno plakati. Treba trenirati i boriti se i rezultat će doći, kaže Igor Vori.

Pinević kaže: Dosta smo se oslanjali na Duvnjaka, iako on sedam mjeseci nije igrao rukomet. Lino je ušao u jednu situaciju gdje je imao realnost da ima to što ima. No bili smo domaćini i možda smo trebali bolje u nekim stvarima reagirati. Nije tragedija to što nismo uspjeli, nije tragedija, ali nije ni uspjeh. Malo smo zakazali.

Ima li Hrvatska kvalitetu za više?

Sigurno imamo. Prije svakog natjecanja stavlja se etiketa da moramo igrati polufinale. To je nekorektno prema svima ostalima. Najveći problem je taj što većina igrača ne igra u svojim klubovima, iako je na kraju ispalo da su ti koji ne igraju odigrali najbolji turnir. Da maknete Francuzima Karabatića i Dancima Hansena pitanje je kako bi oni funkcionirali. Kad smo mi izgubili jednog takvog igrača nije nam bilo lagano. No ne treba tugovati, imamo dobrih mladih igrača, koji su prvi put bili na velikom natjecanju i okusili su kako je to, kaže Igor Vori.

Pinević je o perspektivi rukometne vrste i hrabrosti Line Červara: Trebalo bi da se neki igrači pogledaju u ogledalo i da kažu sebi što su učinili u reprezentaciji. Perspektive ima, mislim da imamo jako dobru perspektivu. Očekivao sam da će Lino biti hrabriji, kako je nekad stavio Igora i Lackovića u Portugalu, očekivao sam da će biti hrabriji. Možda je imao premalo vremena. U ovom trenutku Marko Mamić i Stepančić pokazuju kvalitetu, pa Marino Marić, Štrlek je još mlad...

Vori je o novom izborniku rekao: Červar je još uvijek izbornik, siguran sam da će ljudi u Savezu napraviti najbolje, a tko god to bude treba mu dati maksimalno povjerenje i potoru.

Pinević o rukometnom sustavu u Hrvatskoj kaže: Mi imamo sustav, on je s obzirom na financije onakav kakav može biti. Mislim da iz toga imamo čak i veću perspektivu nego što je realno. No imamo problem s kriterijima, ne može svatko igrati u reprezentaciji. Svi su napravili karijeru na račun reprezentacije i to se treba poštovati. Bit će jako teško proći Crnu Goru, ali ako je prođemo siguran sam da za godinu dana možemo napraviti svašta.

Igor Vori uskoro završava karijeru pa smo se prisjetili Portugala 2003.

Tu sam imao 22 godine i mladost-ludost, odlazak na prvo veliko natjecanje i odmah zlatna medalja. Svi koji su bili dio te priče pamtit će je do kraja života, prisjetio se.

OI 2004. u Ateni Vori je bio možda i ključan igrač nacionalne vrste: Svi smo odigrali taj turnir nevjerojatno, osam utakmica i osam pobjeda, 40 dana smo 'pišali krv' i sve nam se vratilo. O tome će se filmovi snimati, ta generacija je bila nešto posebno, nadam se da ćemo u skoroj budućnosti dobiti nove takve mlade igrače, željne pobjeda i na treningu.  

Vori je bio i klupski prvak s HSV-om: Igranje u Njemačkoj bio je moj najbolji rukomet u karijeri. Hamburg taj pehar nije u niti jednom sportu osvojio 30 godina, a mi smo ga donijeli.