Červar napao suce: Vrijeme je da amateri prestanu odlučivati o sudbini profesionalaca

Apeliram na Europski i Međunarodni rukometni savez da konačno promjene pravila i da ukinu subjektivnu procjenu sudaca koja izravno odlučuje o pobjedi ili porazu, kazao je nakon pobjede nad Češkom (28:27) u utakmici za peto mjesto hrvatski izbornik Lino Červar.

Červar je protiv Češke po zadnji puta vodio hrvatsku reprezentaciju, a oproštajnu konferenciju za novinare je iskoristio za napad na suce.

Hrvatskoj na ovom prvenstvu nije bilo suđeno kao domaćinu, već kao i svakoj drugoj reprezentaciji. Volio bih da se taj trend nastavi i na idućem natjecanju, ali mislim da je rukomet zavrijedio promjenu pravila i da je vrijeme da amateri prestanu odlučivati o sudbini profesionalaca. Subjektivnu procjenu sudaca treba ukinuti, a smeta mi to sustavno potcjenjivanje trenera od strane sudaca. Vrijeme je da EHF i IHF nešto učine, a po potrebi i Međunarodni olimpijski odbor jer jedino u rukometu slabija ekipa ne može pobijediti bolju. Za početak, trebali bi uvesti pravilo o ograničenom vremenu napadu, a ne da o tome odlučuju samo suci, pa pravilo o probijanju u napadu..., započeo je Červar monolog u sucima, a onda je nastavio o susretu s Češkom.

Češka je jedna respektabilna reprezentacija koju dugo pratim i stalno su u usponu. Mi smo i bez Duvnjaka i Cindrića odigrali sjajno prvo poluvrijeme, a onda je nestalo koncentracije i nismo znali završiti utakmicu. Naš glavni problem, koji se vidio i u ovoj utakmici, jest da naši mladi igrači prerano odu u inozemstvo, a da još nisu taktički sazrijeli, kazao je Červar, koji se zahvalio na podršci.

Nažalost, peti smo i nismo uspjeli ostvariti cilj i ući u polufinale. Uz sve pogreške koje sam radio  kao trener, ja sam uvijek bio posvećen ovoj reprezentaciji. Zato još jednom hvala svim mojim igračima i navijačima, kazao je Lino, kome s završetkom EURA istječe ugovor s HRS-om.

Izbornik najugodnijeg iznenađenja prvenstva Češke Jiri Filip čestitao je Hrvatskoj, ali i svojoj momčadi.

Ovo prvenstvo je bilo kao bajka za nas. Nijedan od mojih igrača ne igra u velikim klubovima, ali su svejedno pokazali kako se igra za svoju državu. Nadam se da ćemo tako i nastaviti, kazao je Filip, dok je najbolji strijelac EURA Ondrej Zdrahala zažalio što nisu pobijedili Hrvatsku.

Izgubili smo zbog lošeg prvog poluvremena, a nakraju smo ipak imali priliku da odvedemo utakmicu u produžetak. Žao mi je jer smo htjeli ovu dobru priču okončati pobjedom protiv jake Hrvatske. Na nama je sada da u budućnosti pokažemo da ovo sve nije slučajno.