Dr. Labar o Sandru Suknu: Uvažavamo talijanske kolege, ali...

Dr. Boris Labar iz Hrvatskog vaterpolskog saveza dao je izjavu za HRT u vezi komplicirane zdravstvene situacije najboljeg igrača svijeta i kapetana Barakuda Sandra Sukna.

Mi smo i u Zagrebu pokrenuli jednu obradu za Sandra preko zdravstvene komisije Hrvatskog vaterpolskog saveza i to je još u tijeku. Ovo je jedna ozbiljna izjava, s obzirom da se radi o vrhunskom vaterpolistu, najboljem na svijetu, koji je pokazao svoje psihofizičke sposobnosti, mi ne možemo ostati na ovoj izjavi. Tijekom sljedećih nekoliko tjedna dobit ćemo drugo i treće mišljenje u Hrvatskoj i u vodećim svjetskim kardiološkim centrima i onda dati definitivno mišljenje o njegovoj daljnjoj karijeri. Riječ je o prevelikom igraču da bi to ovako završilo. Definitivnu izjavu dat ćemo kad budemo imali sve medicinske pokazatelje na stolu i kad vrhunsku eksperti svijeta kažu svoj stav. Bez obzira što Talijani kažu da je njihov kolega ekspert, što ja vjerujem, ali ima još eksperata i vjerujem da će više ljudi više znati i donijeti meritornu odluku, rekao je Labar.

HVS će sačekati druga mišljenja i dodatne pretrage: Ima i naših liječnika koji su veliki eksperti u ovom području, treba čuti i njihovo mišljenje, možda će se složiti s ovim mišljenjem, neću reći da ne. U medicini nikad nije dva i dva četiri, treba sve dokaze staviti na stol. Sačekat ćemo njihovo mišljenje, a poslužit ćemo se i mišljenjem kolega izvan Hrvatske, već smo poduzeli određene korake.

Labar kaže kako je poznato da Sukno ima određenu srčanu promjenu, ali koja mu nije predstavljala problem.

On nosi jednu blažu srčanu promjenu, jednu naslijeđenu promjenu za koju mi znamo, ali koja mu nije pravila nikakvih fizičkih problema. On je jedan od fizički najspremnijih igrača hrvatske vaterpolske reprezentacije po svim testiranjima. Teško je o tome govoriti, moguće je uvijek da se dogodi nekakva viroza i da se stvar zakomplicira, u što malo vjerujem. Dogodilo se da se taj nalaz, koji je prije imao, pri rutinskom testiranju otkrio i podvrgnuli su ga odgovarajućoj kardiološkoj obradi. Kad je to krenulo i mi smo testiranja izvršili u Zagrebu. Čim dobijemo sve nalaze, i te i od talijanskih kolega, moći ćemo dati konačan stav.

Za kraj Dr. Labar kaže: Ni u kom slučaju nećemo ugroziti Sandra Sukna kao čovjeka i njegovo zdravlje, ali bi bilo apsolutno neprimjereno da se prema njemu kao sportašu, što je njegov život, da mu sad kažemo 'za njega je sve gotovo', pogotovo ako postoje medicinske šanse da može nastaviti karijeru, a on, kao što kažemo, apsolutno nema nikakvih  tegoba.