[VIDEO] Barbara Matić osvojila srebro na Masters turniru

Hrvatska judašica Barbara Matić (do 70 kg) odličnim nastupom na završnom turniru najboljih judaša i judašica sezone u St. Petersburgu, osvojila je srebrnu medalju, velik broj bodova te na iznimno pozitivan način završila sezonu.

Hrvatska je na turniru najboljih u sezoni (IJF Masters St. Petersburg) imala dvije predstavnice. Barbara Matić potvrdila je odličnu formu i nakon europske bronce u pojedinačnoj i klupskoj konkurenciji, dodala i prvu hrvatsku medalju na Masters turnirima.

Ivana Šutalo (preko 78 kg) u 1. kolu je išla na jaku Altheman (BRA), dva puta imala dobre pokušaje napada, ali je peta sa svjetske rang ljestvice iskoristila priliku i ipponom prošla sve do polufinala.

Zato je Matić imala puno uspješniji dan. U 1. kolu je wazarijem i kontrolom borbe eliminirala Sook (DEN), da bi za polufinale išla na dobru poznanicu, Aleksandru Samardžić (BIH). Od početka borbe Matić se postavila kao favorit, iskoristila priliku za bacanje te još jednim wazarijem osigurala mjesto u polufinalu.

Tamo ju je čekala Gahie (FRA) koju je 23-godišnja Splićanka pobijedila u prethodna dva međusobna dvoboja. Već prva minuta borbe pokazala je kako će i treća borba imati isti ishod. Dva wazarija i još jednom dobra kontrola borbe do kraja za plasman u finale, gdje je čekala Portela (BRA). U izjednačenoj borbi Portela je imala više prilika, a 15 sekundi prije kraja borbe uspjela je iznenaditi Matić, upisala wazari i uhvatla hrvatsku judašicu u zahvat te ipponom osvojila zlato.

Prije St. Petersburga Matić je imala 2062 boda (12. mjesto), a ovim srebrom je osvojila čak 1260 bodova čime se približava Top 3 judašicama na svijetu u svojoj kategoriji.

Barbara Matić je ovom medaljom zaključila godinu u kojoj je podigla broncu na Europskom prvenstvu u Varšavi (travanj), broncu na Europskom klupskom prvenstvu u Wuppertalu (studeni), kao i medalje na tri Grand Prix/Grand Slam turnira. Odlična je to najava za 2018. godinu u kojoj slijedi pravi početak utrke za mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.