Rusi će podržati sportaše koji se žele natjecati u Pjongčangu

Ruski olimpijski odbor (ROC) jednoglasno je podržao ruske sportaše koji su odlučili natjecati se na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu sljedeće godine.

Svi sudionici današnjeg sastanka su suglasni − naši sportaši trebaju ići u Koreju, trebaju se natjecati, ostvariti pobjedu za slavu Rusije, za slavu svoje domovine, izjavio je predsjednik ROC-a Aleksander Žukov.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prošli je tjedan zabranio Rusiji nastup na ZOI-ju zbog "sustavne manipulacije bez presedana" antidopinškog sustava, ostavljajući, međutim, mogućnost nastupa sportašima koji nisu imali veze s dopingom pod neutralnom zastavom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošli tjedan izjavio da Rusija neće braniti svojim sportašima natjecanje na Igrama, odbacujući tako poziv nekih za bojkotom, a jedan je dužnosnik ROC-a u ponedjeljak izjavio kako većina ruskih sportaša želi nastupiti u Pjongčangu.

Žukov je dodao kako će Rusija učiniti sve što može da podrži ruske sportaše koji će se natjecati pod neutralnom zastavom. Ruski su sportaši izrazili spremnost da sudjeluju na ZOI-ju unatoč teškim uvjetima i odluci MOO-a koja je nesumnjivo nepravedna, rekao je Žukov.

Ruska državna televizija je objavila da će djelomično prenositi natjecanja sa ZOI-ja i to ona u kojima sudjeluju ruski sportaši.