HNS pojašnjava dosad nastale troškove na projektu Svetice

Iz Hrvatskog nogometnog saveza izdali su priopćenje u kojem objašnjavaju na što je potrošen dio novca koji im je UEFA odobrila za nesuđeni projekt Svetice.

HNS je odustao od izgradnje nogometnog centra Svetice, iako je UEFA za njega HNS-u doznačila 52 milijuna kuna. Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin o promjeni plana HNS-a saznao je prilikom boravka u Sarajevu i to od novinara.

Kao što je HNS već objavio, UEFA je formalno odobrila HNS-u prenamjenu preostalih sredstava predviđenih za izgradnju nogometnog centra Svetice te će ta sredstva biti uložena za obnovu igrališta hrvatskih prvoligaša, stoji u priopćenju HNS-a.   

Mario Stanić, bivši hrvatski reprezentativac, a danas dio tima Darija Šimića, ustvrdio je kako nakon odustajanja od kampa nedostaje 14 milijuna kuna.

Dosad utrošena sredstva uložena su u brojne troškove povezane s početkom projekta Svetice, poput opsežne izvedbene dokumentacije projekta, rušenja postojeće građevine, iskopa zaštitne jame, tekućih troškova održavanja objekta i dr. Primjera radi, arhitektonsko rješenje bilo je vrlo zahtjevno (uključujući i natječaj za idejno rješenje), stoga i skupo, uz potvrdu Arhitektonske komore da je to realna tržišna cijena za takvu vrstu projekta, objavio je HNS.

Podsjetili su kako osim UEFA-e, HNS-ova financijska izvješća detaljno i rigorozno pregledavaju i nadležne financijske institucije te neovisna revizija.

Kako se radi o strogo namjenskim sredstvima UEFA-e, naravno da je svaki do sada uloženi euro trebalo opravdati UEFA-i, što je Savez i učinio. UEFA je sa svime time upoznata, odobrila je novi projekt, a HNS na ta sredstava nije platio kamate o kojima se također pisalo u medijima. Drugim riječima, promašeno je i zlonamjerno implicirati kako su navedena sredstva "nestala" odnosno da je njihovo korištenje "upitno", ističe se u priopćenju HNS-a.