Doživotna zabrana zbog dopinga za još četiri ruska sportaša

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) kaznio je još neke ruske sportaše doživotnom zabranom nastupa na Igrama zbog pozitivnog dopinškog nalaza s posljednjeg Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Među novim prestupnicima su dvojica članova zlatnog boba četverosjeda Dmitrij Trunenkov i Aleksej Negodajlo te dvije biatlonke Jana Romanova i Olga Viluhina, koje su bile dijelom štafete koja je osvojila srebrno odličje u utrci na 4x6 kilometara, dok je Viluhina bila srebrna i u pojedinačnoj utrci na 7.5km.

Ovime je broj ruskih sportaša koji su ovoga mjeseca kažnjeni doživotnom zabranom nastupa na Igrama zbog korištenja dopinga porastao na čak 19.

MOO je odlučio ponovno testirati uzorke ruskih sportaša iz Sočija nakon što je bivši prvi čovjek sada diskreditiranog antidopinškog laboratorija u Moskvi Grigorij Rodčenkov otkrio kakvim su se metodama služili djelatnici tog laboratorija kako bi zataškali korištenje dopinga od strane domaćih natjecatelja.

Iz MOO-a su objavili kako će Izvršni odbor na svojoj sjednici tijekom sljedećeg mjeseca odlučiti o tome hoće li ruskim sportašima biti dopušteno sudjelovanje na sljedećem ZOI-ju u Pjongčangu (9. − 25. veljače 2018.) ili ne.