Prva Hrvatica koja je preplivala La Manche na Hrvatskome radiju dobila potporu HOO

Ovotjedne gladne uši slušatelja Drugoga programa Hrvatskoga radija nahranila je Dina Levačić. Ta je 21-godišnjakinja gostovala u emisiji Ljudevita Grgurića Grge Gladne uši kao prva Hrvatica koja je preplivala La Manche.

Ona je druga žena u povijesti daljinskoga plivanja koja je uspjela u manje od 90 dana osvojiti Trostruku krunu, koju dobivaju oni koji preplivaju stazu od 46 kilometara oko Manhattana, kanal između Cataline i Los Angelesa dug 34 kilometara te kanal La Manche širok 45 kilometara. Sve je to napravila o vlastitome trošku i trošku svoje obitelji, bez pokrovitelja i podrške države. Prava je istina da su nam pomagali samo obični ljudi. A meni je, kao majci, samo žao što je Dina potrošila svoju životnu ušteđevinu, izjavila je u emisiji Željana Levačić, majka Dine Levačić, te rekla kako ukupni troškovi dosad iznose 200 tisuća kuna.

Mama i kći Levačić podijelile su s HRT-ovim urednikom i voditeljem Ljudevitom Grgurićem Grgom radost zbog svjetskoga uspjeha, ali i zabrinutost zbog financija. Naime, Dina sanja o sljedećemu pothvatu: želi preplivati kanal Ka'iwi na Havajima, ali s obzirom na to da su troškovi oko stotinu tisuća kuna, to nije bilo moguće prije emisije Gladne uši. Naime, veliko iznenađenje Dini je priredio Grga, koji je u emisiju pozvao i predsjednika Hrvatskoga olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Matešu.

Nakon uspjeha kao što je Dinin, ništa nije neostvarivo. Mi bismo voljeli Dinu uključiti u naše programe i da bude jedan od sudionika Olimpijskih igara u Tokiju. Mislim da je ovim pothvatom dokazala da je za to spremna. Napravit ću sve što je u mojoj moći da Dina uđe u razvojni program Hrvatskoga olimpijskog odbora, obećao je Zlatko Mateša u emisiji Gladne uši Drugoga programa Hrvatskoga radija.

Nakon godina podmirivanja troškova iz vlastita džepa, nakon što je propustila maturalnu večer i putovanje zbog treninga te dugoročnih priprema, Dina i njezina obitelj napokon su dobili i priznanje krovne sportske organizacije.