Judo: Matić i Družeta bez bronci, navijala i Sandra Perković

Drugog dana IJF Judo Grand Prixa Zagreb 2017 nastupilo je osam hrvatskih judoka, a do brončanih medalja nisu uspjeli doći Barbara Matić i Dominik Družeta. Uoči finala natjecanje je svečano otvorila Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Nastupilo je pet hrvatskih judaša, Stjepo Roko, Dominik Sumpor, Dino Strmotić i Tino Šundov (do 73 kg), koji su svi ispali u 1. kolu te Dominik Družeta (do 81 kg). U ženskom dijelu natjecanja imali smo tri predstavnice, Anu Kokezu i Andreju Đaković (do 63 kg) i Barbaru Matić (do 70 kg).

Kokeza je izgubila u prvom nastupu od Britanke Renshall. Đaković je najprije pobijedila Marokanku Belattar, da bi u četvrtfinalu izgubila od medaljašice Japanke Nabekure, a zatim i u repasažu od Njemice Reimann u vrlo izjednačenom "golden score".

Odlične nastupe Dominika Družete nije umanjio ni poraz u četvrtfinalu od Belgijca Bottieaua. Dobru formu i fokus pokazali su atraktivni ipponi protiv Nijemca Bloechla i Britanca McWatta, koji mu je predao prilikom zahvata gušenjem.

U borbi za broncu 21-godišnji reprezentativac ušao je još jednom agresivno i fokusirano, ali protiv Talijana Esposita (ITA) je nedostajalo iskustva, a u "golden scoreu" i snage kako bi izbjegao wazari kojim je izgubio broncu.

Esposito ima neugodan blok kojeg sam teško probijao, a bio je dovoljno aktivan kako mu suci ne bi dali kaznu. Malo je nedostajalo da se broncom zahvalim odličnoj publici na glasnoj podršci. Sve to ide u iskustvo i sad nastavljam s treninzima kako bih bio još bolji, rekao je optimistično Družeta.

Barbara Matić je krenula u obranu prošlogodišnjeg zlata kao nositeljica te je bila slobodna u 1. kolu. U prvom izlasku na tatami pobijedila je Ruskinju Malcevu te ušla u polufinale, gdje ju je čekala Brazilka Timo. Brazilka je bila nešto brža, iskoristila svoje prilike s dva wazarija prošla u finale.

Matić je u borbi za broncu išla na Šveđanku Bernholm, koju je dvaput pobjeđivala dosad, ali se vidio izostanak treninga te je Šveđanka iskoristila nešto sporije napade Splićanke te wazarijem došla do vrijedne bronce u Zagrebu.

Iako sam je već pobjeđivala znala sam da će biti neizvjesna borba. Možda sam malo sporija jer nisam u potpunom treningu, ali opet, na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti sam bila u vrhunskoj formi pa nisam prošla 1. kolo, realistično je Barbara Matić sagledala poraz u borbi za 3. mjesto.