Buzet u znaku oktanskog spektakla

Buzetski dani – Europsko prvenstvo brdskih auto utrka ovog će vikenda doživjeti svoje 36. izdanje. Ova legendarna automobilistička utrka na brdskim stazama boduje se za nekoliko prvenstava. Pored onog najelitnijeg, europskog prvenstva za moderna i povijesna vozila, utrka se boduje još i za hrvatsko i slovensko prvenstvo te prvenstvo centralno-europske zone.

Cesta koja od Mosta vodi do Peničići bogata je kako tehničkim tako i brzim dijelovima, a nadaleko poznata, specifična atmosfera koja vlada uz stazu razlozi su da se i vozači i gledatelji svake godine s veseljem vraćaju u Buzet. Na listi prijava tako se ove godine našlo 206 vozača iz 13 zemalja, među kojima će posebna atrakcija za publiku biti 30-ak formula i protutipova.

Ovo je posljednja stanica u europskom prvenstvu, pa se samim tim nerijetko upravo ovdje odlučuju konačni prvaci. Ipak, ove godine naslov prvaka Europe već je osvojen i po deseti put pripao je Talijanu Simone Faggioliu, također i aktualnom buzetskom rekorderu još iz 2014. godine. Unatoč tome, veseli nas što u Buzet dolazi njegov najveći protivnik Christian Merli. Bit će zanimljivo pratiti hoće li Merli uspjeti srušiti rekord Faggiolija od 2 min i 11 sekundi i prosječnu brzinu od gotovo 137 km/h.

Za razliku od kategorije 2, u kategoriji 1 je i dalje neizvjesno. Tu je prvo mjesto izborio Austrijanac Tessitore koji je u prednosti sa 179 bodova ispred Čeha Tomasa Vavrineca (156 bodova). Nerazriješena situacija za srebrno postolje buzetskoj će utrci dati dodatnu draž. Vjerujemo da će i desetak tisuća gledatelja duž staze napeto pratiti rasplet ovog Prvenstva.

U Prvenstvu Hrvatske, osim Buzeta, ostaje još jedna stanica prvenstva, ona u Dubrovniku. Iako nakon 7 od ukupno devet utrka prvenstva prvo mjesto kategorije 1 drži Domagoj Pereković, sve karte su još uvijek otvorene. Sa minimalnim zaostatkom iza njega na ljestvici trenutno se nalaze Riječanin Mario Jurašić (AK Ri Autosport), Mađar koji vozi pod hrvatskom zastavom Istvan Kavecz (AK Dubrovnik racing) te mladi Goranin Bojan Juranić (AK Petar Klepac). Svi oni konkuriraju za najviše postolje Prvenstva Hrvatske pa već sad sa sigurnošću možemo najaviti žestoke borbe najbržih.

Nakon jučerašnje svečane parade natjecateljskih vozila, koja se održava petu godinu zaredom, subota je rezervirana za dva treninga, dok je vrhunac oktanskog spektakla u nedjelju s dvije bodovne vožnje. Prva započinje u 9:00, druga u 13:30, a po završetku natjecanja slijedi i svečano proglašenje najbržih vozača. Reportažu iz Buzeta pogledajte na HRT2, iduću nedjelju 24.rujna.