[VIDEO] Boban: Ne znam tko me se nije dotaknuo iz "gazdine" svite

Bliski suradnik predsjednika FIFA-e Giannija Infantina Zvonimir Boban dao je u Zürichu opširan intervju našem Vikiju Ivanoviću. Razgovarali su o nizu tema.

Boban je branio novost s čak 48 momčadi na svjetskom prvenstvu, istaknuvši, među ostalim, i da je FIFA doduše neprofitna organizacija, ali i posao, ne treba bježati od toga.

O novom licu svjetske nogometne organizacije rekao je: FIFA je potpuno drugačija organizacija nego što je bila za vrijeme vladavine onih koji su je uvaljali u blato i korupciju, koji su omogućili da ona postane sinonim za kriminal, nepoštenje i nenogometne stvari. Sve reforme koje su neophodne da ova organizacija bude bolja i transparentnija su tu, tu su gotovo svi novi ljudi. Puno pažnje dajemo na to da financijski izvještaji budu transparentni. Bivša FIFA je u nogometni razvoj, osnovu bitka ove organizacije, ulagala  320 milijuna dolara, a nova FIFA će uložiti milijardu i 400 do milijardu i 700 milijuna u jednom ciklusu.

O sve prisutnijoj  tehnologiji u nogometu kaže: Još uvijek su u tijeku probe oko toga. Ništa nije još perfektno, postoje tehnički problemi, ali prvi pokazatelji su sjajni. Igru i rezultat želimo napraviti poštenijim. Taj sustav će biti korišten samo u slučaju velikih pogrešaka sudaca. Konačna odluka će se donijeti u ožujku sljedeće godine. Ljudi pričaju da ćemo amerikanizirati nogomet s tehnologijom, ali nije tako.

Okrenuo se potom legendarni kapetan Vatrenih iz 1998. godine temama na nacionalnoj razini.

O Rijekinom uspjehu na hrvatskoj sceni: Jako mi je drago da je nakon dugogodišnjeg ozbiljnog rada Rijeka osvojila hrvatsko prvenstvo. Bila je općenarodna fešta, tako to treba biti, a što zadnjih godina nije bio slučaj, "pecnuo" je klub iz Maksimirske ulice.

Znate kako je to u našem nogometu, sve je moguće, ne bi me iznenadilo da tako bude, komentirao je poruku iz Dinama da se Rijekin naslov ove sezone dogodio, ali više nikad neće.

O Hajduku: Teško se mirim s Hajdukom autsajderom. Nadam se da će se brzo vratiti na stare staze, iako sumnjam. Sumnjam jer ne vidim jasnu viziju, jasan put, ljude od formata, ljude koji tehnički mogu prepoznati stvari.

O općem stanju u hrvatskom nogometu rekao je: Nema napretka jer nema jasne strategije što bi naš nogomet trebao biti. Reprezentacija je jedno, ona je cirkus koji dođe i prođe, koji se voli i poštuje i koji nam daje toliko radosti. No reprezentacija nije naš nogomet. Naš nogomet je prije svega liga, naša infrastruktura, derutni stadioni, preživljavanje klubova i nogometnih škola. Nogomet se, nažalost, nije pozicionirao kao dobra i poštena djelatnost unutar našeg društva da bi ga politika mogla prigrliti, opravdati pravo bavljenje nogometom, smatra Boban.

Tudor i Niko Kovač su igrači koji su znali patiti na terenu, već na terenu su učili razumijevati igru i razmišljati o njoj, komentirao je uspon hrvatske trenerske struke.

Obožavam ovu reprezentaciju. Ponos su, način na koji igraju i ponašaju se... Najljepše je poštovanje, a oni su ga zaslužili. Na Euru smo igrali sjajno, uživao sam u lakoći nogometa koju su naši ponudili u Francuskoj. Ponašanje i predstave igrača u ovim kvalifikacijama su također dobri, sve zasluge za to pripadaju Čačiću, želim mu da tako i nastavi, rekao je o izborniku i igrama nacionalne momčadi u zadnje vrijeme.

Iz Sportskih novosti, za koje je pisao jedno vrijeme, otišao je na ružan način, nakon čega se počelo pričati da je u financijskim problemima i dugovima: Svašta sam čuo o sebi. Homoseksualci su mi govorili da sam peder, kriminalci da sam lopov, a hulje da sam loš čovjek... Na sceni je sada polupismena rulja koju podržavaju polupismeni novinari. Idemo na sud jer su slagali da sam u dugovima. To je novina koja ima odlične pisce, ali lošeg gazdu. Za njega sam radio zbog svoje gluposti. Želim sreću gospodinu Hanžekoviću koji mi je rekao da trebam surađivati s institucijama, a ja sam mu rekao da treba surađivati s istinom. Veliki ovršitelj to nije razumio ili nije htio.

Što se tiče postupka s navodnim bivšim prijateljem, to je bila kriva procjena jednog mladog bivšeg fudbalera koji je mislio da je pametniji nego što je bio. Tako da nisam ni provjeravao, iako sam možda trebao, čudnu prošlost tog čovjeka. Kako god, ne želim opterećivati ljude mojom civilnom, dakle ne kriminalnom nego civilnom parnicom, koja je sad na trećem stupnju. Prihvatit ću reviziju kakva god bude, što bude trebalo platiti, platit ću, dužan sigurno neću ostati nikome, zaključio je Boban.

Ne znam tko me se nije dotaknuo iz 'gazdine' svite, rekao je u osvrtu na konstataciju našeg novinara o brojnim napisima i komentarima o njemu koji dolaze iz Hrvatske.