Nastupi Hrvatske na U-17: Najbolji rezultat postigli s Kalinićem

Hrvatska nogometna reprezentacija do sada je tri puta nastupila na europskim U-17 prvenstvima, a najbolji rezultat ostvarila je u 2005. godine u Italiji osvojivši četvrto mjesto.

Mlade Vatrene u Italiji je predvodio Ivan Gudelj, a igrali su današnji reprezentativci Nikola Kalinić, Milan Badelj i Dejan Lovren.

Hrvatska je u skupini osvojila prvo mjesto sa sedam bodova. U 1. kolu je remizirala s Nizozemskom 2:2 nakon što je vodila 2:0. Golove su zabili Nikola Kalinić (29) i Stipe Bačelić Grgić (72). U drugom kolu Hrvatska je pobijedila Izrael 4:2 nakon što je gubila 0:1 i 1:2. Strijelci za našu vrstu bili su Damir Vidović (47, 74), Asger Tobi (67-ag) i Grgur Radoš (84).

U posljednjem kolu u skupini slijedio je dvoboj protiv Švicarske i uvjerljiva 5:2 pobjeda. Dva gola zabio je Nikola Kalinić (55, 82), a strijelci su bili i Haris Mehmedagić (58), Damir Vidović (73) i Remo Staubli (79-ag).

U polufinalu je Hrvatska izgubila od Turske 1:3, a potom u borbi za broncu od Italije nakon produžetaka 1-2. Protiv Turaka među strijelce se upisao Grgur Radoš, a protiv Italije Kalinić kojem je to bio četvrti pogodak na prvenstvu.

Novi nastup na U-17 EP Hrvatska je izborila tek osam godina kasnije, 2013. u Slovačkoj. Ekipa koju je vodio Gudelj zapela je u skupini osvojivši treće mjesto s pet bodova koliko su osvojili Rusija i Italija. Nažalost, naša je reprezentacija imala najgoru razliku pogodaka pa je u tom trokutu ispala. Posljednji četvrti bili su Ukrajinci bez bodova.

U prvom kolu Hrvatska je remizirala 0:0 protiv Italije, a bez golova je završio i susret protiv Rusije. U zadnjem kolu pobijedili smo Ukrajinu 2:1, dok su Rusija i Italija odigrale 1:1 što je bio rezultat koji je obje ekipe odveo dalje. U pobjedi protiv Ukrajine golove su zabili Alen Halilović (40-11m) i Robert Murić (72).

Posljednji nastup na europskoj U-17 smotri naši mladi nogometaši su imali 2015. Bugarskoj gdje su osvojili peto mjesto i izborili plasman na svjetsko prvenstvo iste godine u Čileu.

Reprezentacija, koju je u Bugarskoj vodio Dario Bašić, je otvorila prvenstvo pobjedom protiv domaćina 2-0. Golove su zabili Matko Babić (24) i Adrian Blečić (80+3). U drugom kolu pala je i Austrija rezultatom 1:0, a pogodak odluke zabio je Davor Lovren (52). U posljednjem dvoboju u skupini Hrvatska je odigrala 0:0 protiv Španjolske osvojivši prvo mjesto u skupini.

U četvrtfinalu su naši nogometaši izgubili od Belgije 3:5 nakon izvođenja jedanaesteraca. Utakmica je završila 1:1, uz pogodak Karla Majića (54). Tragičar prilikom izvođenja jedanaesteraca bio je Nikola Moro, jedini koji je bio neprecizan s bijele točke.

Nakon poraza od Belgije, Hrvatska je ispala, ostala bez polufinala i borbe za odličja. Međutim, nije završila nastup na turniru. Hrvatska je morala razigravati za odlazak na Svjetsko prvenstvo na koje je išlo šest najboljih sa EP-a. Hrvatska je u tom razigravanju za suparnika dobila Italiju, koju je u četvrtfinalu izbacila Francuska. U dvoboju za plasman na SP, Hrvatska je pobijedila 1:0, a pogodak odluke zabio je Moro (15), koji se tako prometnuo u junaka nakon što je u četvrtfinalu prtiv Belgije bio tragičar.