EP atletika: Njemica Roleder i Britanac Pozzi najbrži na 60 m s preponama

Njemačka atletičarka Cindy Roleder i Britanac Andrew Pozzi osvojili su zlatne medalje na 60 m s preponama na europskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

Roleder je osvojila zlato u neobičnom finalu u kojem je zbog problema s opremom dva puta označen pogrešan start. Niti jedna atletičarka nije diskvalificirana, ali su im dva neuspjela starta sasvim sigurno pokvarila koncentraciju.

U takvim uvjetima najbolje se snašla iskusna 27-godišnja Roleder pobijedivši s rezultatom 7,88. Roleder je na posljednjem dvoranskom EP-u u Pragu bila četvrta, ali je zato osvojila zlato na 100 m s preponama na EP-u 2016. u Amsterdamu, te srebro na SP-a u Pekingu 2015. Druga je bila Bjeloruskinja Alina Talaj (7.92), a treća je bila Njemica Pamela Dutkiewicz (7.95).

U ovoj disciplini i i Hrvatska se uoči prvenstva nadala medalji. Nažalost, najbrža Hrvatica Andrea Ivančević odustala je od puta u Beograd zbog ozljede.

U muškom finalu nije bilo problema s opremom, a najbrži je bio Britanac Andrew Pozzi s rezultatom 7.51. Pozziju je to prvi veći uspjeh u karijeri nakon što je 2011. osvojio srebro na Europskom juniorskom prvenstvu na 110 m s preponama u Tallinnu.

Branitelj naslova iz Praga Francuz Pascal Martinot-Lagarde bio je drugi (7.52), a broncu je osvojio Čeh Petr Svoboda (7.53).

Belgijanka Nafissatou Thiam osvojila je zlato u petoboju. Thiam je na 60m s preponama, skoku u vis, bacanju kugle, skoku u dalj i 800m sakupila 4,870 bodova što je najbolji rezultat ove godine u svijetu. Druga je bila Austrijanka Ivona Dadić sa 4,767 bodova, a bronca je pripala Mađarici Gyoergyi Zsivoczky-Farkas sa 4,723 boda.

Dadić je austrijska atletičarka hrvatskog porijekla. Njezini roditelji su Hrvati iz BiH. Otac Nino je iz Bugojna, a majka Danica iz Buškog Blata, a iz ratom zahvaćene Bosne preselili su se u Austriju u gradić Wels. Ivona je u Austriji postala nacionalna rekorderka i prva višebojka koja je otišla na OI.

Zlatnu medalju u bacanju kugle osvojila je Mađarica Anita Marton s najboljim rezultatom u svijetu ove godine, 19,28 m. Marton je obranila zlato s posljednjeg dvoranskog EP-a u Pragu 2015. godine gdje je slavila s rezultatom 19,23 m.
Marton je na posljednjim OI u Rio de Janeiru osvojila broncu, dok je na svjetskom prvenstvu u Portlandu prošle godine bila druga.

Srebro u Beogradu je osvojila Bugarka Radoslava Mavrodijeva bacivši kuglu 18,36 metara što je njezin osobni rekord u dvorani, a treća je bila Bjeloruskinja Julija Leantisjuk s rezultatom 18,32 m. Mavrodijeva i Leantisjuk su zamijenile pozicije u odnosu na posljednje EP u Pragu. U Češkoj je iza Marton bila Bjeloruskinja, dok je Mavrodijeva osvojila broncu.