[VIDEO] U Karlovcu otkrivena spomen-ploča Franji Bučaru

U karlovačkoj Gimnaziji u petak je otkrivena Spomen-ploča Franji Bučaru, ocu modernog sporta u Hrvatskoj, a u nazočnosti pomoćnika glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniše Krajača otkrila ju je Jelica Pavličić-Štefančić, jedina hrvatska nositeljica atletskog svjetskog rekorda i dobitnica Državne nagrade za sport "Franjo Bučar", najviše nagrade koju Hrvatska država dodjeljuje za izuzetna dostignuća u razvitku sporta.

Jelica Pavličić (Slunj 1954.) osvojila je zlatnu medalju 1974. godine na europskom dvoranskom prvenstvu u Göteborgu u u utrci na 400 metara, postavivši svjetski rekord vremenom od 50:98.

Ravnatelj Gimnazije Damir Mandić podsjetio je na činjenicu da je upravo karlovačka Kraljevska realna gimnazija bila ustanova u kojoj je Franjo Bučar dobio svoje prvo radno mjesto.

Svoje prvo nastavničko radno mjesto Franjo Bučar dobio je 1890. godine baš ovdje u Karlovcu, u tadašnjoj Kraljevskoj velikoj realnoj gimnaziji. Kao što je tada bio običaj da jedan nastavnik predaje više predmeta, tako je i Bučar uz gimnastiku ovdje predavao njemački jezik, zemljopis i povijest. Vjerojatno ga je taj posao i uspjeh u njemu usmjerio i u njegovo kasnije općepriznato djelovanje kao propagatora sporta. Tome se može dodati da su i temelji organiziranog bavljenja sportom vezani za sportski klub "Olimpia" koji su tih godina pokrenuli karlovački gimnazijalci, kazao je Mandić.

Postavljanje Spomen-ploče, kazao je predsjednik Zajednice sportova Karlovačke županije Želimir Feitl, uklapa se u obilježavanje 150. obljetnice rođenja Franje Bučara, propagatora sporta i olimpizma na ovim prostorima,  ali je i dio obilježavanja 250-godišnjice gimnazijskog obrazovanja u Karlovcu.
Bučar donio u Hrvatsku sve sportove koji su za njegova života postojali
Dr. Franjo Bučar (Zagreb, 1866. - Zagreb, 1946.), hrvatski književnik, književni povjesničar i sportski djelatnik, školovao se u Zagrebu, Beču i Stockholmu, gdje je proučavao gimnastički sustav Švedske. Filozofski fakultet, smjer povijest i zemljopis završio je u Zagrebu, a povijesne znanosti doktorirao je u Grazu 1897. godine.

Bio je popularizator i pokretač uvođenja mnogih sportskih disciplina u Hrvatskoj, primjerice gimnastike, skijanja, hokeja na ledu i drugih športova. Godine 1895. preveo je te uvodom popratio djelo švedskog autora C. H. Liedbecka 'Gimnastika za pučke škole'. U svom djelu ''Igre za društva i škole" iz 1925. godine u Zagrebu objavljuje prva odbojkaška pravila.

 Franjo Bučar sudjelovao je u osnivanju brojnih klubova i strukovnih saveza, a odigrao je i istaknutu ulogu u sokolskoj organizaciji. Ostavio je opsežnu korespodenciju sa značajnim ličnostima europske kulture i športa. Sakupio je biblioteku od nekoliko tisuća svezaka. Nagrađen je brojnim domaćim i stranim priznanjima. Godine 1909. izabran je za prvog predsjednika Hrvatskog športskog saveza. Može se reći da je Franjo Bučar donio sve sportove u Hrvatsku koji su za njegova života postojali. Osnivač je i prvi predsjednik Olimpijskog odbora od 1919.-1927. u tadašnjoj jugoslavenskoj državi, koji u početku djeluje u Zagrebu. Franjo Bučar bio je član Međunarodnog olimpijskog odbora od 1920. do 1946. godine.